sobota 30. ledna 2016

Vánoční nadílka 2015

Vánoce jsou sice už za námi, ale jako svůj historicky první příspěvek na blogu jsem si zvolila, že se pochlubím s knížkami, co jsem našla pod stromečkem. Musím vás předem připravit na to, že letošní, respektive loňská nadílka byla co do počtu velice chudá, ale na druhou stranu se jednalo o tituly, které jsem si přála. :) V tomto kratičkém článku shrnuji to nejpodstatnější, co mě na daných titulech zaujalo.

Jako úplně nejdřív jsem se pustila do čtení knihy Kruh od Bernarda Miniera.



Jedná se o pokračování knihy Mráz a opět se zde setkáváme s detektivem Martinem Servazem a jeho kolegy. Jak jste už jistě vydedukovali, Kruh patří mezi kriminálky. Poslední dobou nás tímto žánrem zásobují hlavně severští autoři, a proto jsem ocenila, že se do toho pustili i jiní státní příslušníci, v tomto případě Francouz. V prvním díle uprchl z psychiatrické léčebny Julian Hirtman, bývalý soudce alias sériový vrah. Ve druhém díle se zdá, že případ, ke kterému je Martin přivolán, má na svědomí někdo, kdo Hirtmana napodobuje a chce se nadanému detektivovi dostat pod kůži, anebo Hirtman sám. Autorovi se daří stupňovat napětí a celá zápletka je velice zajímavá. Vždy, když jsem si myslela, že už vím, tak mě autor vyvedl z omylu. Celkový dojem z knihy je velmi pozitivní a svému předchůdci nedělá ostudu. Už se těším na pokračování. ;)




Druhá kniha z vánoční nadílky, do které jsem se pustila, byla Turnus od Hugha Howeyho. Opět se jedná o druhý díl, navazující na román Silo. Tentokrát je to dystopické sci-fi, což patří mezi mé oblíbené žánry. V Silu jsme se seznámili se světem, ve kterém lidé žili v Silech, obřích stavbách s několika desítkami pater zapuštěných do země. Na povrch se dostali jen v případě, že tam byli vysláni za trest, aby tam umřeli. Turnus nás seznamuje s událostmi, které tomu předcházely. Konečně se dozvídáme ten pravý důvod, proč jsou lidé nuceni žít pod zemí. Dozvíme se více o původu Předpisů, které musí nastudovat každý vůdce sila nazpaměť. Události, které jsou v Silu pouze okrajově zmíněny, jsou v Turnusu popsány do všech podrobností. O napětí a sympatické postavy v tomto dílu není nouze a vše se krásně propojí do jednotného celku a začne konečně dávat smysl. Opět se nemůžu dočkat pokračování. :)




Do třetice všeho dobrého jsem dostala zase druhý díl ze série. Překvapivě. Vidořád je tedy druhý díl knižní série od autorky Samanthy Shannon a navazuje na první díl nesoucí název Kostičas. K přečtení prvního dílu jsem se dostala loni po zkouškovém, jako za odměnu. Za zmínku stojí, že mi však už asi rok ležel na poličce a čekal, až se uráčím ho vzít do ruky. Co na to říct, čtvrťák na nové výšce dá člověku zabrat. :D Vidořád jsem ještě nečetla a doufám, že se k němu dostanu dříve než ke Kostičasu. Snad.

To byla tedy moje vánoční knižní nadílka. Věřím, že vy jste pod stromečkem taky našli knížky, které vám udělaly ohromnou radost. Můžete se o to podělit v komentářích a já si pro vás napříště připravím nějakou pořádnou recenzi. ;)


Domča četbou povinná

1 komentář: