středa 3. února 2016

Outlander, neboli Cizinka

KNIHA
Název: Cizinka
Autor: Diana Gabaldon
Počet stran: 663

SERIÁL
Název: Outlander
Televize: Starz
Délka: 16x64 minut

Jak jste si jistě už všimli, tentokrát nebudu srovnávat knížku s filmem, ale se seriálem. :)



"People disappear all the time. Most are found, eventually. Disappearances have, after all, explanations."
***
Píše se rok 1945 a Claire Randallová, bývalá polní sestra, se právě vrátila z války, aby se znovu setkala se svým manželem Frankem a vydala se na druhé líbánky, jelikož se kvůli válce několik let neviděli. Vydávají se tedy na Skotskou vysočinu, kde Frank zkoumá svůj rodokmen. Jelikož je zrovna období Samhainu (tj. Halloweenu), místní lidé je varují, že závoj mezi světem živých a mrtvých se ztenčuje a legendy ožívají. Claire s Frankem jsou však realisté a na babské pověry nedají. Zvědavost jim však nedá a vydají se pozorovat uskupení žen napodobující druidské tance v kamenném kruhu Craigh Na Dun.


Po skončení rituálu se Claire na toto tajemné místo sama vrátí, neodolá a dotkne se jednoho z menhirů v kamenném kruhu. A co se nestane! Jakmile se dotkne studeného kamene, přesune se v čase o zhruba 200 let do minulosti. Claire je katapultována v čase zpět silami, kterým nerozumí. Nejprve ani jí samotné nedochází, co se vlastně stalo, kde se to najednou ocitla. První, co jí blesklo hlavou bylo, že se ocitla na place natáčení nějakého historického filmu. To jí opravdu nikdo nemůže mít za zlé. Napadlo by snad vás, že jste se vrátili v čase? :)


Claire je tedy vržena do Skotska zmítaného válkou a nájezdy klanů v pohraničí, to vše léta Páně 1743... Nikdo ji zde neřekne jinak než "Sassenach", což znamená "cizinec" (angl. outlander) a běžně se tak označovali Angličané. Ocitá se uprostřed intrik, špehů a mocichtivých zemanů, z nichž někteří možná usilují o její život a někteří zase o její srdce. Zde se totiž setkává s pohledným rudovlasým mladíkem, Jamesem Fraserem, který je také galantním skotským bojovníkem. Tyto dva zasáhne láska tak bezbřehá, že se Claire bude muset rozhodnout mezi věrností a touhou; mezi dvěma naprosto odlišnými muži; mezi dvěma životy, které není možné navzájem skloubit.

***


K seriálu Outlander na motivy knihy Cizinka jsem se dostala v srpnu v létě 2014. Náhodou jsem narazila na trailer na webu edna.cz a okamžitě jsem se do příběhu zamilovala. V traileru jsem se také dozvěděla, že je to podle knihy. Neváhala jsem tedy a hned jsem se pustila do čtení, abych to stihla ještě před začátkem vysílání seriálu. Zjistila jsem, že Cizinka v ČR vyšla již v roce 2010 v nakladatelství Plejáda. Loni vyšlo v nakladatelství Omega vydání druhé a má i filmovou obálku. 

Nejprve jsem se zalekla té tloušťky, přeci jen stránky jsou docela velké a kniha má téměř 700 stran. :D Ale já jsem zdatná čtenářka, mně to nevadí. Příběh byl natolik zajímavý, čtivý a originální, že mi stránky pod prsty ubíhaly jedna za druhou. Nejvíc na tom oceňuji ten sci-fi prvek, cestování v čase, zakomponovaný do jinak ryze historického románu. Dále jsem si užívala veškeré popisy činností, které se v současnosti už normálně nedělají, oděvů, skotské krajiny... a mohla bych ještě pokračovat. ;) Nejprve jsem se obávala, jak proboha filmoví tvůrci nacpou 700 stran nabitých událostmi do 16 epizod seriálu?! :D Ale povedlo se jim to bravurně, nic podstatného nevynechali ani nic oproti knize nezměnili. Poslední věc, která stojí za zmínku je skvělý hudební soundtrack, jehož autorem je Bear McCreary, a také úvodní znělka (Skye Boat Song). Pokud máte rádi netypickou hudbu a zvuk houslí a dud, seriál si užijete ještě o to více. :)


Za mě kniha i seriál získávají plný počet hvězd:

Domča četbou povinná
Zdroje: knihyomega.cz (obálka), ČSFD.cz (fotky ze seriálu)

3 komentáře: