neděle 21. února 2016

Recenze: Čas čarodějnic (#1)

Název: Čas čarodějnic (#1)
Originální název: A Discovery of Witches
Autor: Deborah Harkness
Rok vydání v ČR: 2011
Nakladatelství: Knižní klub
Počet stran: 544


První díl trilogie All Souls. Jeden z nejsenzačnějších literárních debutů roku 2011. A kdo že se o něj zasloužil? Deborah Harkness.

***

"Na počátku jest nepřítomnost a touha.
Na počátku jest krev a strach.
Na počátku jest objevení čarodějnic."

Historička a čarodějnice Diana Bishopová celý svůj život odmítala své nadpřirozené schopnosti, které zdědila po rodičích. Během jednoho studijního odpoledne v knihovně v oxfordském kampusu náhodou objeví očarovaný alchymistický rukopis, který se jí náhodou podaří otevřít. Tato zdánlivě nevýznamná událost vnese do jejího života nevítaný příliv magie. Přestože se tajemné knihy zbaví, proud nečekaných událostí už nelze zastavit. najednou se o ni zajímají nejen čarodějnice, ale i ostatní nadpřirozené bytosti - neurotičtí démoni a nesmrtelní a nebezpečně krásní upíři.
Zdá se, že jedině Diana má klíč k Ashmoleově svazku, po kterém všichni pátrají již stovky let. Záhy se po jejím boku objeví i záhadný Matthew Clairmont, vědec, válečník a upír. Přestože jsou svazky mezi upíry a čarodějnicemi zakázány Kongregací, Diana a Matthew se jen s velkými obtížemi brání vzájemné mrazivé přitažlivosti. Diana musí čelit odvěkým pravidlům, jejichž porušení se krutě trestá, pochopit a ovládnout svou hrozivou magickou moc a ubránit právo milovat toho, koho si sama zvolila - a který jí byl možná předurčen dávno předtím, než se narodila.
***
Knihu Čas čarodějnic jsem objevila úplně náhodou při jednom z mých kdysi častých návštěv ústecké knihovny. Po jejím přečtení jsem však měla jasno v tom, že si ji jednou pořídím do své sbírky knih. Od samého začátku mě kniha zcela pohltila. Příběh je vypravován v 1. osobě, takže se čtenář opět velmi lehce ztotožní s hlavní postavou, Dianou, čarodějkou, která se odmalička odmítá naučit své schopnosti pořádně používat. A to pouze na základě domněnky, že magie je to, co připravilo její rodiče o život. Ale pak jí do života vstoupí Matthew, upír, válečník, vědec a profesor v jednom. Od této chvíle příběh nabere nečekaných obrátek. Nejen že se tito dva do sebe hluboce a neodvratně zamilují, ale budou muset čelit různým překážkám, hlavně ze strany Kongregace, která kdysi smlouvou zakázala milostné vztahy a svazky mezi různými druhy nadpřirozených bytostí. Ale Dianu a Matthewa k sobě táhne cosi silnějšího, než jsou oni dva. A všichni přece milují příběhy milenců, kterým hvězdy nepřejí. Angličtina má pro to mnohem lepší výraz než čeština - "star-crossed lovers". Do této knihy jsem se naprosto zamilovala. Byla to láska na první pohled. Nebo na první přečtení? ;)

Deborah Harkness se svým debutem dle mého názoru docela "vytáhla". Velice zdárně spojuje prvky fantasy a sci-fi s historickými reáliemi středověku. Velice dobře vykreslila hlavní i vedlejší postavy. Každá postava v příběhu je unikát. Má naprosto jedinečný charakter a milovat je budete  všechny, o tom nepochybujte. Dokonce si oblíbíte i ty postavy, které nejsou sympatické na první pohled. Takže neváhejte a pusťte se do čtení! :)

P.S.: Před několika dny jsem se dočetla, že se podle této knihy chystá natáčení seriálu. Tak toho se už 100% nemůžu dočkat! ;)
Domča četbou povinná

2 komentáře:

  1. Nádherná recenze. Nádherná kniha, moje nejoblíbenější. Doporučuji všem !!!

    OdpovědětVymazat