pondělí 8. února 2016

Recenze: Selekce (#1, #2, #3)

Název: Selekce (#1), Elita (#2), První (#3)
Originální název: The Selection (#1), The Elite (#2), The One (#3)
Autor: Kiera Cass
Rok vydání v ČR: 2014 (#1), 2015 (#2, #3)
Nakladatelství: CooBoo
Počet stran: 288 (#1), 280 (#2, #3)

Když jsem přemýšlela, o čem napíši další recenzi, říkala jsem si, že by to chtělo nějakou romantiku. A tak padla volba na Selekci. Už dokonce vyšel komplet všech tří dílů, takže se v tomto článku ode mě dozvíte, co si myslím o této lehce princeznovské trilogii. :)


"35 dívek. 1 princ. Životní šance."

Pro třicet pět dívek je Selekce nepochybně životní šancí. Příležitostí k útěku od života, který jim byl určen od narození, a to jen a pouze příslušností k určité kastě. Selekce je možností být obklopena světem nádherných šatů a drahých šperků. Možností žít v paláci jako princezna a bojovat o srdce prince Maxona. O tom být vybrána pro účast v Selekci sní od narození každá dívka. Každá dívka až na Americu Singerovou. Pro ni je Selekce noční můrou. Znamená pro ni otočit se zády ke své tajné lásce Aspenovi, který je o kastu níž než ona a s nímž plánuje společnou budoucnost. America bude nucena odejít z domova a vstoupit do nelítostné soutěže o korunu, o kterou ani za mák nestojí. Pak ale potká okouzlujícího prince Maxona a všechny plány, které si předsevzala, postupně vezmou za své.

***
Ptáte se, co to vůbec je ta Selekce? Je to jakási obdoba nám dobře známých reality show typu Farmář hledá ženu, Bachelor či Bachelorette. Až na to, že se tato show odehrává na stránkách knihy, takže záleží jen na vás, jak si jí představíte. Zda bude mít či nemít úroveň bude záležet čistě na vaší představivosti. Musím říct, že mě tento koncept reality show, kde si následník trůny vybírá budoucí manželku, velmi zaujal. Zkrátka nic podobného tu ještě nebylo.

Do soutěže vstupuje 35 dívek z různých kast, které postupně vypadávají. Dívky se učí pravidlům etikety a plní různé úkoly, které by měla budoucí královna zvládat levou zadní. Do Elity jich však může postoupit jenom šest. Konkurence je nelítostná a soutěž tvrdší než kdy dřív. Ale co se nestane? Aspen, Američina první láska, dostane místo u královské stráže. Kdykoliv se na chodbách paláce potkají, vyvolá to v Americe nostalgické vzpomínky na jejich románek a značně jí to ztěžuje vyznat se ve svých citech. Zatímco America řeší své dilema, jak si má vybrat mezi těmito dvěma muži; Aspenem a Maxonem, ostatní dívky nepřestávají bojovat o královskou korunu.

Ale jak už to tak v soutěžích bývá, První může být jen jedna a ne jinak tomu je i v Selekci. Aby se Americe podařilo zvítězit, bude muset překonat spoustu intrik a nesnází. Palác čelí neustávajícím útokům Rebelů, kteří se snaží svrhnout krále a nastolit takový systém společnosti, který by nebyl založený na rozdělení lidí do jednotlivých kast. V průběhu celé trilogie se dozvídáme střípky z minulosti Illeyi, tedy fiktivní země, kde se celý příběh odehrává. Zjistíme, že Illea tak, jak ji známe dnes, byla založena mocichtivým manipulátorem, který v lidech jen posiloval pocit strachu. America se za přispění Maxona dostane k jeho starým deníkům a společně budou usilovat o zrušení kastovního systému. Vyjde jim to? A podaří se Americe získat Maxonovo srdce? To si budete muset přečíst. ;)

Na této trilogii mě na první pohled zaujaly obálky. Okamžitě, jak jsem uviděla obálku Selekce, jsem věděla, že ji prostě musím mít. A to jsem ještě ani nečetla anotaci. Ta mě už jen utvrdila v tom, že si knížku budu chtít přečíst. Jak jsem již zmiňovala, koncept princeznovské reality show je dle mého názoru originální a zaujalo mě to. A ještě více mne příběh zaujal, když jsem se pustila do čtení. Svět, který Kiera Cass vytvořila, je nesmírně poutavý. Království Illea, společnost rozdělená na kasty, čím vyšší číslo, tím jste na tom lépe a naopak. Hlavní hrdinka America, aby to neměla jednoduché, pochází právě z jedné z chudších kast. Každá kasta má určité povolání či poslání, kterým se její příslušníci živí. A pak je tu prvek naděje. Naděje, že vás vyberou do Selekce a vy a vaše rodina si polepšíte, protože z účasti v soutěži plynou pro rodinu soutěžících nemalé finanční výhody. 

Selekce je bezesporu čtivá trilogie a má poměrně málo stran. Navíc má ještě větší řádkování, takže stránky ubíhají velmi rychle. Celý příběh je vyprávěn v 1. osobě z Američina pohledu, tím pádem je velmi jednoduché se s hlavní hrdinkou sžít a hluboce prožívat její dobrodružství. Někde jsem četla přirovnání, že je to "princeznovské Hunger Games". Kdo zas vymyslel tohle, to netuším, ale s HG to nemá nic moc společného. Dokážete si představit dívky ve večerních róbách s bohatými sukněmi, jak pobíhají po paláci a navzájem se vraždí? Já tedy ne! :D

Domča četbou povinná



11 komentářů:

  1. super, takže si to mám přečíst... možná ty Hunger Games myslel v rámci toho výběru, , i když ten výběr probíhá jinak, podle jiného faktoru, já to sice nečetla, ale podle toho, jak to popisuješ, to tak vypadá... :) Ono se vždycky něcok něčemu musí přirovnat a když není moc k čemu, tak se vybíra trochu divně no..

    OdpovědětVymazat
  2. Pěkná recenze. Je to opravdu kouzelný svět , pohádkový . Když už přirovnat, tak k Popelce, ale k Popelce ze Tří oříšků....Ta rozhodně nestojí v koutě. 😌

    OdpovědětVymazat
  3. I když vím, že je teď Selekce hodně oblíbená a všichni na ni sypou jen samou chválu, mě tahle série zatím k přečtení zrovna neláká. Ale možná se někdy přece jen nechám přemluvit...
    Hezká recenze! :)
    http://www.burrowofthebookworm.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
  4. Moc pěkná fota, recenze je špučková

    OdpovědětVymazat
  5. Moc hezká recenze :)Kdbych tuto triologii nečetla, recenze by mě určitě navedla na její přečtení :)

    OdpovědětVymazat
  6. Ahoj, máš báječnou recenzi, teprve zítra dopíšu díl První.:) Můj blog: myfairfavourite.blog.cz

    OdpovědětVymazat