pondělí 8. února 2016

Temné kouty

KNIHA
Název: Temné kouty
Autor: Gillian Flynn
Počet stran: 448

FILM
Název: Temné kouty
Režisér: Gilles Paquet-Brenner
Počet minut: 104

Jelikož všichni kolem mě básní o nové nadějné autorce jménem Gillian Flynn, musela jsem se přesvědčit na vlastní oči, co na ní všichni vidí. Více v tomto článku.


"You don't know a shit about what happened that night."

Píše se rok 1985. Libby Dayové bylo sedm let, když byla téměř celá její rodina zavražděna. Její matka a dvě starší sestry se staly oběťmi "satanistické vraždy" v kansaském městečku Kinnakee. Libby přežila a u soudu všechny šokovala svědectvím, že tento příšerný a opovrženíhodný čin spáchal její patnáctiletý bratr Ben. O pětadvacet let později ji vyhledají členové neoficiálního spolku zaměřeného na notoricky známé zločiny. Říkají si "Vražedný klub" (angl. The Kill Club). Doufají, že se objeví nové důkazy svědčící o Benově nevinně a Libby zase doufá, že na své tristní minulosti něco vydělá...
***
Tak jsem se konečně dostala ke všemi opěvované Gillian Flynn. V České republice se proslavila románem Zmizelá a Ostré předměty. Já jsem však začala Temnými kouty. Příběh je vyprávěn z několika pohledů. Z pohledu dospělé Libby, která se vydala po stopách minulosti, přesvědčená, že jí dětští psychiatři vsugerovali její svědeckou výpověď. Z pohledu její matky a bratra Bena se dozvídáme události toho osudného dne hodinu po hodině. Autorka umí dávkovat napětí, zápletka je zajímavá. Nikdo přeci nepohrdne záhadnou vraždou, že? 

Co jsem však na knize nemohla vystát, byla postava dospělé Libby Dayové. Totální povalečka, ztracená existence, která neví, jak naložit sama se sebou, nepracovala ani jediný den ve svém životě a žije pouze z finančních darů, které jí v průběhu let posílali lidé, jež s ní soucítili. Teď v jejích 33 letech jí peníze začínají docházet a proto se jí hodí do krámu, že jí osloví Vražedný klub. Nadšení sběratelé jsou totiž ochotni zaplatit nemalé peníze za jakékoliv artefakty z jejího dětství či i jen za to, že navštíví svého bratra ve vězení, zavolá svému otci a tak podobně.

Ve filmu její postavu hraje Charlize Theron. Myslím, že Libby ztvárnila docela věrně. Film se knížky držel také věrně až na jednu věc, která mě celkem vytáčela po celou dobu jeho trvání. V knize se omílalo stále dokola, že celá Dayovic rodina má zrzavé vlasy, že jsou tím typičtí a každý je podle toho pozná. Avšak ve filmu jediný, kdo měl vlasy zbarvené lehce do zrzava, byla jejich matka. Co se týče Libbyiných sester, o zrzavé barvě zde nemůže být ani řeč. Ale koneckonců, jedná se jen o drobný detail. Každopádně film i knihu hodnotím jako takový průměr, co neurazí, ale ani nenadchne.

Domča četbou povinná
Zdroje: bux.cz (obálka), ČSFD.cz (fotka z filmu)

3 komentáře: