pondělí 2. května 2016

Recenze: Neslyšno

Název: Neslyšno
Originální název: Soundless
Autor: Richelle Mead
Rok vydání v ČR: 2016
Nakladatelství: Domino
Počet stran: 248

Konečně. Dostala se mi do rukou nová kniha od mé oblíbené autorky, Richelle Mead. Mám přečtené všechny knihy, které od ní v češtině vyšly, takže přečíst si Neslyšno bylo mou povinností. :)


"Ve světě bez zvuku slyší jedna dívka, jak ji cosi volá..."

Fej žije v horské vesnici, kterou sesuvy půdy a kamení zcela odřízly od okolního světa. Přežití vesničanů zajišťuje jediné lano, po němž jim přes zrádné skalní stěny posílají jídlo lidé z bohatého údolí. Naprostá závislost a nedostatek jídla nejsou jedinými problémy, které Fejinu vesnici sužují - zdejší lidé totiž od nepaměti neslyší. Jako by to nebylo málo, teď začínají ztrácet dokonce i zrak. Zásilky jídla se však nadále ztenčují a pro obyvatele to znamená krušné časy. Jejich budoucnost znamená tichou temnotu a smrt hladem. Pak se stane něco dosud neslýchaného - Fej se jako jediné z celé vesnice začne vracet sluch. Proto se vydá na sestup po strmé hoře, aby odhalila dávné tajemství a zachránila svůj lid.
"Probouzí se ve mně nutkání, které mám tak často, potřeba zachytit svět malbou."

Na tuto knihu jsem se velmi těšila. Richelle Mead je mou oblíbenou autorkou. Dalo by se říct, že jsem dokonce její fanynka (ač toto označení ve spojitosti se mnou nepoužívám). :D Zpočátku jsem byla zklamaná, že Richelle nepokračuje v již rozepsané sérii, Věk X, ale nějak jsem se přes to přenesla. Neslyšno však představuje úplně něco jiného než její dosavadní tvorba. Je hodně znát, že mezi Richelliny koníčky patří mytologie jakéhokoliv druhu. V této knize nám představuje příběh, pro který si vypůjčila motivy z čínské mytologie. Hlavní hrdinka Fej bydlí na samém vrcholku hory ve vesnici, kde jsou všichni hluší, komunikují mezi sebou znakovou řečí, mají nedostatek jídla a kvůli těžbě jedovatého kovu začínají přicházet i o zrak, což postihlo i její sestru. Samozřejmě si to nechce nechat líbit a když zjistí, že začala slyšet, vypravuje se společně se svým kamarádem z dětství Li Wejem dolů do údolí, aby přišla celé záhadě na kloub a pomohla zachránit vesnici před téměř jistým osudem. Na svém dobrodružství zjistí mnoho cenných informací o historii svého lidu, postupně se učí vyrovnávat s nově nabytým smyslem. 

"Svět pod touhle horou je nebezpečný a nejistý."

To by byla ve zkratce hlavní dějová linka knihy. Musím uznat, že Richelle Mead umí opravdu psát. Každou její knihu zhltnu jako malinu. Ať už píše o vampýrech, dávno ztracených bozích či jiných nadpřirozených bytostech, vždy z toho vznikne něco úžasného. Trochu jsem se bála toho, jak se mi bude číst o hluchých lidech, vždyť ti přeci nemluví. Ale nebylo se čeho obávat. Rozhovory probíhaly ve znakové řeči, což by se dalo označit za jakousi formu přímé řeči, na kterou jsme všichni zvyklí. Každý fanoušek Vampýrské akademie a Pokrevních pout (dalších úspěšných sérií této autorky) znají charaktery jejich hlavních hrdinek Rose a Sydney. Jedna je vášnivá a impulzivní, druhá naopak přemýšlivá se silným smyslem pro povinnost. Fej je takovou jejich kombinací. Klidná navenek, ale zároveň plná vnitřního ohně a odhodlání. Musela to být výzva o ní psát a rozhodně bylo zajímavé o ní číst. Bezesporu další věcí, kterou je na knize potřeba ocenit, je to, jak se autorka poprala s popisem zvuku. Představte si, že celý život nic neslyšíte a pak najednou slyšet začnete. Bude to pro vás něco neznámého, něco nového, skoro jako cizí řeč. Tyto pasáže jsem si opravdu užívala. I když mě Neslyšno neoslovilo natolik, jako Richelliny jiné literární počiny, rozhodně nelituji toho, že jsem si knihu přečetla.
Domča četbou povinná

4 komentáře:

  1. Hmm... na tuhle knihu jsou recenze tak padesát na padesát. Asi teda budu optimista a přečtu si ji :) i když od autorky se mi zatím líbila jen VA.
    Kateřina
    trojtecka.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Opravdu? Mně se hodně líbila i Sukuba a Věk X... Pokrevní pouta byla pro mě trochu slabší, ale taky fajn... Z Neslyšna jsem celkově nejméně nadšená, je to prostě kniha, která se naprosto vymyká její obvyklé tvorbě. :)

      Vymazat
  2. Pěkná recenze, ale čtení odložím.

    OdpovědětVymazat