čtvrtek 5. května 2016

Recenze: Smečka

Název: Smečka
Originální název: Nightshade
Autor: Andrea Cremer
Rok vydání v ČR: 2011
Nakladatelství: Knižní klub
Počet stran: 400

Po samých knižních novinkách jsem se rozhodla napsat recenzi i na starší knihu. Na knihu, která mě po letech znovu přivedla ke čtení - Smečka. Záměrně jsem ji nafotila i s naší kočičí smečkou, co máme doma. ;)

***


Toníček
"Vždycky jsem vítala souboj, jen těžko jsem krotila svůj zápal."

Calla Torová není žádná obyčejná americká středoškolačka - je to rozená bojovnice a navíc vůdkyně smečky Nightshadeů. většinu svého života tráví v lidském těle, ale stačí drobný impulz či ohrožení a promění se ve vlčici. Brzy se však ukáže, že na proměnu ve své druhé já stačí i méně, než bezprostřední nebezpečí. Když při hlídkování v horách narazí na Shaye, lidského mladíka, na něhož se chystá zaútočit medvěd grizzly, nezaváhá a zachrání ho. Ve chvíli, kdy se jejich oči střetnou a ucítí jeho vůni, začne pochybovat o věcech, o kterých dříve nepochybovala. Začne pochybovat o svém postavení a daném osudu, který ji předurčuje stát se družkou přitažlivého vůdce smečky Baneů. Existuje nějaká možnost, že by se tomu všemu dalo vyhnout?

Toníček a Popelka (ještě chybí Saze)
"Když se mě dotýkal, bylo to, jako by se mě zmocnilo tornádo. Když se prsty dotkl mých rtů, jako by ve mně zažehl plamen."

Pro ty z vás, kteří knihu neznají, jedná se o první díl ze série Smečka. Objevila jsem ji úplně náhodou v červnu čtyři roky dozadu a tak jsem se pro ni vypravila do knihovny. Co mě na knize tedy zaujalo? Na první pohled samozřejmě zajímavá obálka, na které je blonďatá dívka s pronikavýma jantarovýma očima. Jelikož tam jsou i kaly, tak je rozumné předpokládat, že tato dívka má být hlavní hrdinka - Calla. Smečka pro mě byla historicky první kniha o vlkodlacích, kterou jsem četla. Andrea Cremer vymyslela opravdu zajímavý příběh. Po dočtení jsem byla z knihy opravdu nadšená, to si jasně pamatuji. Hlavní hrdinku Callu si buďto zamilujete anebo ji budete nesnášet - nic mezi tím. Kniha není dobrá, pokud ve vás nevyvolá žádné emoce. A že jich Smečka ve vás vyvolá hodně. Ani láska zde nesmí chybět a jak už to tak v knihách pro teenagery bývá i tady najdeme klasický milostný trojúhelník. Oba dotyčné muže si určitě zamilujete, každý je totiž úplně jiný. Ren je Callin zaslíbený a zároveň vůdce smečky Baneů. Jejich sňatek má obě smečky sjednotit. Ren je typickým příkladem "bad boye", na které všechny holky letí. Je mužný, žárlivý a taky trochu majetnický. Sám moc dobře ví, jak na Callu působí a vůbec se neupejpá toho využívat co to jde. Shay je jeho naprostým opakem. Je milý, hodný, romanticky založený a Calle se nevnucuje, co se týče erotických návrhů. A že těch romantických a erotických věcí je v knize dost. Autorka si dle mého velice libuje v popisech líbání a dalších intimních hrátek a hlavně všech možných pocitů, které to v Calle vyvolává. Vlastně veškeré popisné pasáže v knize se týkají jen tohoto. Oproti jiným knihám je Smečka až "přeplněna" přímou řečí - je jí tam opravdu hodně. Čeho je ještě taky hodně, je vedlejších postav. Ze začátku je těžké se v nich vyznat. Nicméně nadpřirozená dějová linka je velmi zajímavá a dobře vymyšlená. Čtenář je obeznámen s Ochránci, Strážci, Hledači, Stíny a dalšími věcmi. A kdo je to vlastně Scion? To si budete muset přečíst sami. Dle počtu stran by jeden řekl, že se kniha bude číst dlouho, ale opak je pravdou. Díky přímé řeči je na straně celkově málo textu (zvlášť když každá začíná v novém odstavci). Je zde také hodně kapitol a každá je oddělena od té předchozí jednou stránkou celou černou. Na závěr bych ještě chtěla dodat, že se těším, až se ke Smečce jednou vrátím a přečtu si ji znovu.
Domča četbou povinná

4 komentáře:

  1. Knihu jsem kdysi dávno přečetla taky a nebyla špatná. Četla se hezky.
    Podařená recenze.
    Kateřina
    trojtecka.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji. Vím, že jsem z knihy byla tehdy nadšená, ale obávám se, abych ji neměla pouze zidealizovanou v paměti. :D

      Vymazat
  2. Pěkná recenze. Na léto to může být celkem zábavné.

    OdpovědětVymazat