úterý 13. prosince 2016

Recenze: Jiskra v popelu

Název: Jiskra v popelu
Originální název: An Ember in the Ashes
Autor: Sabaa Tahir
Rok vydání v ČR: 2016
Nakladatelství: Host
Počet stran: 452

Konečně jsem se dostala k přečtení Jiskry v popelu, kterou mi věnovalo knihkupectví Martinus jako recenzní výtisk. A jaké jsou tedy mé dojmy? Zjistíte uvnitř článku.

Své tělo a krev zaslibte Impériu.
Srdce si však ponechejte.

Laia je mladá učenecká dívka, která vede vcelku nezajímavý život až do jednoho dne, kdy se všechno změní. Dne, kdy vojáci Impéria zavraždí její prarodiče přímo před jejíma očima. Poté, co je její bratr zatčen za velezradu, je nucena se obrátit na skupinu povstalců, kteří jí nabídnou pomoc při jeho záchraně, avšak výměnou za to, že se jako otrokyně infiltruje do imperiální vojenské akademie a bude odboji donášet informace. Elias je nejlepším vojákem na akademii, ale už dlouho je znechucený způsobem svého života a už nadále nechce zabíjet Učence, k čemuž ho vedli už odmala. Odhodlá se dezertovat, ale než však stačí utéct, je vybrán jako účastník zkoušek, které mají určit nového císaře. Prohra pro Eliase znamená okamžitou smrt, ale výhra ještě něco mnohem horšího.
Sirotek bojující za svou rodinu.
Voják bojující za svobodu.

Knihy Jiskra v popelu jsem si všimla už letos na jaře, v podstatě hned, jak vyšla. Bohužel jsem se k ní dostala až koncem roku díky knihkupectví Martinus. Celý příběh se odehrává v jakémsi pouštním městečku (aspoň já jsem si to jako poušť při čtení představovala), které svým uspořádáním připomíná starověký Řím. Přesto se nejedná o žádný historický román, ale o klasické fantasy/sci-fi. Slovo "klasické" berte s rezervou, protože Jiskra není v žádném ohledu klasická. Pro mě představovala naprosto nový dystopický svět, kde jedna nadřazená společenská vrstva utlačuje a vykořisťuje tu druhou, s příjemným nádechem římské kultury (i když pouze kvůli tomu, že vojáci měli typicky římská jména). 

A samozřejmě tu nesmí chybět milenci, kterým hvězdy věru nepřályElias Laia, voják Impéria a dívka z lidu Učenců. Stojí na opačných stranách společenského spektra, ale přesto je k sobě něco táhne. Nebo možná právě proto. Elias ihned pozná, že Laia se otrokyní nenarodila, a Laia zase zjistí, že ne všichni vojáci jsou jen stroje určené k zabíjení. Jiskra neobsahuje žádná kouzla ani magické bytosti, ale je plná jiných nadpřirozených věcí. Mne například nejvíce zaujaly tzv. masky. Maskou se stane každý voják cvičící se v akademii. Říká se jim tak proto, že každý rekrut po zásluze obdrží masku, kterou by měl stále nosit a která by se ideálně měla stát jeho součástí. Ale v dobrých příbězích ideální není nic...
Na knize musím pochválit zejména i její fyzické provedení, protože je jednoduše famózní. Nejen že je obálka zdařile graficky zpracovaná, ale je i příjemná na dotek. Miluji fantasy knihy s mapou a těch je v současné době pomálu. Jiskra v popelu se četla jedním dechem a smekám před autorkou, díky jejíž představivosti jsem se mohla do příběhu úplně ponořit a na konci každé kapitoly být napjatá, jak to asi bude dál. Už se velmi těším na pokračování. Knihu Jiskra v popelu můžete zakoupit v internetovém knihkupectví Martinus a já tímto naším milým Martinusákům děkuji, že mi ji poskytli jako recenzní výtisk.
Domča četbou povinná

6 komentářů:

  1. Všude na tuto knihu čtu jen samou chválu, musím si jí taky už konečně pořídit. Moc pěkná recenze.
    Měj pěkný den :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, knížku si určitě přečti, nebudeš litovat. :)

      Vymazat
  2. Pěkná recenze, budu o knize uvažovat.

    OdpovědětVymazat
  3. Jiskra je dokonalá po všech stránkách :) Host vydá na podzim druhý díl... a taky pokračování Kostičasu a Naslouchače 😍

    OdpovědětVymazat