čtvrtek 23. února 2017

Recenze: Pomsta & Rozbřesk


Název: Pomsta & Rozbřesk
Originální název: The Wrath and the Dawn
Autor: Renée Ahdieh
Rok vydání v ČR: 2016
Nakladatelství: CooBoo
Počet stran: 400

Tuto knihu jsem přečetla již před nějakou dobou, ale recenzi vám přináším až teď. Za zpoždění se omlouvám a do příště se snad polepším. :)



"Ty nemusíš klečet před nikým. A ze všech nejmíň přede mnou."

Mladý násilnický kalif Chálid, jež vládne zemi Chorásán, si každou noc bere do své ložnice novou dívku a za každého rozbřesku ji nechá pověsit na hedvábném provazu. poté, co se šestnáctiletá Šíva stane jeho obětí, se její sestřenice a zároveň i nejlepší přítelkyně Šeherezáda rozhodne její smrt pomstít. A to tak, že se dobrovolně rozhodne stát jeho další ženou. Šeherezáda je nejen odhodlaná zůstat naživu, ale také ukončit krutovládu mladého kalifa jednou provždy. Noc co noc se Šeherezádě daří Chálida okouzlovat svými příběhy, které nikdy nedokončí a tím si získává další den navíc. Ale pokud je kalif opravdu takové monstrum, jak je možné, že se do něj zamiluje?
"Miluju tě tisíckrát znova a znova. A nikdy se za to nebudu omlouvat."

Tuto recenzi začnu celkem netradičně a to tím, co mě na této knize zaujalo na první pohled. Jednoznačně to byla její obálka. Samotné grafické zpracování, které mi připomíná postavu napůl skrytou za paravánem, je opravdu netradiční. Zpočátku mi to přišlo trochu kýčovité, ale pak jsem si na tu zářivou červenou nakonec zvykla. Ale teď už k příběhu. Každý z nás už jistě slyšel nebo dokonce četl Příběh tisíce a jedné noci. Já osobně jsem to tedy nečetla, ale o legendární Šeherezádě jsem slyšela. Tak mě přirozeně zajímalo, jaké bude toto moderní zpracování či přepracování, chcete-li. Zpočátku jsem byla velice zmatená ze změti postav, které měly opravdu netradiční a složitá jména na zapamatování. Z tohoto důvodu mi dělalo trochu potíže se do příběhu více začíst, ale nakonec jsem to překonala. A Šeherezáda? Ta byla přesně taková, jaká by mladá a neohrožená žena měla být. Dokonce vynikala v lukostřelbě a snadno by předčila kdejakého lučištníka z povolání. Srdce měla zprvu plné nenávisti a pomsty, ale to se brzy přetavilo v něco jiného a naprosto nečekaného. Po setkání s Chálidem si musela nechtěně přiznat, že nic a nikdo není takový, jakým se zdá na první pohled být. Zatímco tedy Šeherezáda přehodnocuje své názory a postoje a postupně se zbavuje svých předsudků, její nejbližší dávají dohromady plán, jak ji vysvobodit a zbavit se kalifa.
"Moje duše v tobě vidí sobě rovnou."

Jak tento příběh plný lásky, zrady a pomsty dopadne? To si budete muset přečíst už sami. Pomsta a rozbřesk bylo vcelku milé a příjemné čtení. Pokud máte rádi zamilované příběhy, pusťte se směle do toho. Kniha dokonce obsahuje i mapu fiktivní země Chorásán, ale musím se přiznat, že já jsem se do ní ani jednou nekoukla. U tohoto příběhu jsem to jaksi nepovažovala za podstatné. Ještě si neodpustím jednu poznámku na závěr - strašně mě iritovaly expresivní výrazy, které byly v knize používány. Nejvíce jsem si jich všímala na začátku. Později se buďto vytratily anebo jsem si jich už přestala všímat. Nicméně letos nakladatelství CooBoo plánuje vydat druhý díl a já rozhodně patřím mezi ty, kteří si ho nenechají ujít.
Domča četbou povinná

3 komentáře:

  1. Mám dost podobný názor, taky jsem byla mile překvapená :) Druhý díl měl vyjít teď v dubnu, ale posunuli ho na léto.
    Mě ty výrazy taky kolikrát zarážely, ale na druhou stranu tak mluvila jenom Despina, takže se to dalo překousnout.

    OdpovědětVymazat