neděle 28. května 2017

Recenze: Dcera čarodějnice

Název: Dcera čarodějnice
Originální název: The Witch's Daughter
Autor: Paula Brackston
Rok vydání v ČR: 2017
Nakladatelství: Omega
Počet stran: 320

Konečně jsem si našla čas na zrecenzování Dcery čarodějnice. Už jste knihu četli?



"Byla jsem vše, co jsem kdy byla. Narozená, když byl svět o tolik mladší. Provždy čarodějnice, v dobrém i zlém."

Píše se rok 1628 a mladá Bess Hawksmithová ztratila všechny, které milovala. Její matka byla dokonce souzena a popravena za čarodějnictví. Před stejným osudem ji může zachránit pouze Gideon Masters - čaroděj. V současné Anglii žije Elizabeth tichým životem v ústraní. Staletí strávila v osamocení a stěhovala se z místa na místo. Za ty roky viděla mnohé - války, morové epidemie - a prožila si obrovský žal. Z její samoty ji vysvobodí až přátelství se sedmnáctiletou Tegan, kterou začne učit čarodějnickému řemeslu. Ale Gideon se ani po letech nevzdává a stále usiluje o Bessinu duši. Najde Elizabeth v sobě sílu se mu postavit a konečně přestat utíkat?

"Už bylo dost umírání. Dost zlomených srdcí. Dost zabíjení. To teď končí."

Když se mi kniha dostala do rukou, vůbec nic jsem o ní nevěděla. Po otevření jsem se zhrozila velmi malého a natěsnaného písma. Hned jsem si pomyslela, že se kniha bude číst pomalu (a nemýlila jsem se), ale ponechala jsem svou mysl otevřenou příběhu. Byla jsem velmi překvapená, že je kniha psána formou deníku. Do děje se dostáváme v roce 2006, kde se Elizabeth seznamuje s Tegan a začne jí vyprávět svůj příběh. Části odehrávající se v minulosti už jsou psané klasicky, jak jsme všichni zvyklí. 

"Teď už rozuměla. Rozuměla pocitu, který moc vyvolává. Rozuměla kráse té moci. Nádheře té moci. Smyslnosti té moci."

Bylo velmi zajímavé číst o všem co Elizabeth viděla, zažila, prožila, jaké životy vedla. Své mladší já, Bess, nechala za sebou a v devatenáctém století byla Eliza chirurgem a v první světové válce polní sestrou Elise. V každém ze svých životů se snažila své schopnosti využívat ke konání dobra a dařilo se jí to. Přede všemi však musela ukrývat svou pravou podstatu, zejména v minulosti se lidé báli toho, co nedokázali pochopit. Musím říct, že každou stránku jsem si užila, a to i přesto, že se kniha četla pomaleji. Autorka Paula Brackston umí vyprávět a charakter hlavní hrdinky vykreslila skvěle. Elizabeth, Eliza, Bess či jak ji chcete nazývat, v sobě ukrývá mnoho vrstev a spoustu příběhů, které ještě nebyly vyřčeny. Doufám, že se je někdy v nějaké další knize dozvím, protože zde je stále co vyprávět. Tato kniha by se dala popsat jako historické fantasy a já jsem jí byla upřímně překvapena. Zhltla jsem ji téměř jako malinu. Takže pokud ještě stále váháte, tak neváhejte. Opravdu stojí za to. Tímto bych chtěla poděkovat nakladatelství Omega za poskytnutí recenzního výtisku. Knihu Dcera čarodějnice zakoupíte v prodejnách Knihy Dobrovský.
Domča četbou povinná

6 komentářů:

  1. moc pekna recenze,, taky si planuji knihu sehnat :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za pochvalu. :) Určitě si knihu sežeň. ;)

      Vymazat
  2. Super recenze!! Nad knihou pořád váhám, nejsem si úplně jistý, ale velmi mě zaujala :).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pochvala vždy potěší, děkuji. :) Jsem ráda, když má slova v lidech vyvolávají pocity, ať už jsou jakékoliv.

      Vymazat