sobota 13. května 2017

Svět knihy Praha 2017


Od čtvrtka do neděle probíhá veletrh Svět knihy v Praze a dnes nadešel "den D". Nebo bych spíše měla říci "den K" (= den knih)?





Dnešní den nezačal úplně nejlépe. Ráno budík v 6:30 a má první myšlenka byla: "vždyť je sobota, kam proboha vstávám v sobotu?" Nicméně během chvilky mi to došlo a musela jsem z tepla postele. Oproti loňskému roku však došlo k nepatrnému zlepšení - místo vlakem jsem tentokrát do Prahy jela autem. Počasí v Ústí sice bylo pošmourné, ale tím jsem si nenechala zkazit náladu. Pevně jsem totiž věřila, že se cestou vyčasí. :) 
Na místo jsme dorazili krátce po otevření a už se tu scházeli lidé. První, co zaujalo mou pozornost byly knižní dekorace. Prostě nádhera.


A mé přání se vyplnilo - v Praze bylo blaze, krásný slunečný den. U pokladen byly už takhle brzy po ránu šíleně dlouhé fronty, které se postupně prodloužily až k tramvajové zastávce. Ale já jsem měla dva čestné a dva online lístky, takže jsem vešla vchodem, kde nebyla žádná fronta. Dostala jsem žlutou pásku na zápěstí a mohla jsem jít. :) Z dalších dekorací se mi velmi líbily všudypřítomné knižní sloupy.






Jako můj první počin na Světě knihy jsem se musela jít vyfotit se stánkem brněnského nakladatelství HOST a sdílet fotku na Instagram, abych získala 30% slevu namísto klasické veletržní slevy 25%, ale nakonec jsem ji nevyužila.
Ve stánku Albatros Media byla, jako vždy, hromada lidí. Ale já jsem více času strávila v kavármě za stánkem nebo u fotící zdi. ;)
Letos se slaví 20. výročí Harryho Pottera a všichni fanoušci se vesele fotili u potterovské stěny...
A já jsem se k nim musela hned připojit... Dobrý Nimbus 2000, že? :D
Hned vedle se nacházela zeď "ukaž, co čteš". I to bylo skvělé místo na focení. A pokud jste se vyfotili kdekoliv v areálu výstaviště a zveřejnili fotku na Instagramu s jedním z těchto dvou hashtagů - #HarryPotter20let nebo #UkazCoCtes - a váš profil byl veřejný, tak se vaše fotka automaticky vytiskla na přítomné tiskárně a fotku jste si mohli nechat na památku, a to zcela zdarma. :)

A aby mě nebolely nohy z celodenního chození, tak jsem jako doplněk k dnešnímu outfitu musela zvolit pohodlné, leč stylové boty. A tady jsou ty moje botky "dorobotky". :D
Když jsme se rozhodli opustit areál výstaviště, venku na trávníku probíhaly zápasy ve famfrpálu, kterých jste se mohli zúčastnit. 
A další, co mě potěšilo na odchodu, byla pojízdná knihovna. :)
A tady se už já loučím se Světem knihy, ve svém krásném outfitu... ;)
No a po příchodu domů jsem musela dát dohromady tu hromádku knih, co jsem dneska nasbírala a pokoupila. A kdyby jen knihy... :D
Sérii Horečka Dananů jsem koupila přímo za hubičku - dala jsem pouze 50 Kč za kus. Ostatní už bylo dražší. Bohužel jsem letos nevyužila ani 50% slevu od nakladatelství JOTA pro blogery, ani 30% slevu od nakladatelství HOST. Od nakladatelství Slovart jsem dostala pozvání k návštěvě jejich stánku a jako pozornost i recenzní výtisk novinku Paní půlnoci i s krásnou plátěnou taškou s nápisem "(Ne)suď knihu podle obálky".
U stánku Albi jsem podlehla a musela jsem si pořídit tři retro hrníčky. Vypadají sice jako pravé plecháčky, ale ve skutečnosti jsou vyrobené z keramiky. U jiného stánku jsem se zase zamilovala do kosmetické taštičky a zrcátka s motivem sovy a tašky s kočičkou. :)
Tady je ještě pohled na hřbety knih. Je to celkem slušná hromádka, ale zjistila jsem, že někteří si pořídili mnohem více knih než já. Já sice dnes utrácela i za něco jiného, než za knihy, ale to vůbec nevadí. Hlavní je, že z toho mám radost...
A tady mám na památku ty fotky z Instagramu, co se automaticky vytiskly u stánku Albatros Media. Je to sice prkotina, ale mám z nich ohromnou radost. Už jsem totiž docela dlouho nedržela v rukou klasickou fotku. Navíc bylo fascinující sledovat, jak se během chvilky po zveřejnění fotky automaticky vytiskne. Myslím si, že Svět knihy by se měl do budoucna přejmenovat na Svět Domči, protože jsem se cítila jak ve svém živlu. Sice jsem po dnešku na mizině (tuším, že v tom nejsem sama), ale mám ohromnou radost. Jen opravdu nemám tušení, kam všechny nově pořízené knihy poskládám...
Domča četbou povinná

4 komentáře:

  1. Naprosto skvělý výběr knih! :)
    Korunu jsem si také dnes pořídila (ale pouze z domu přes internet :D). Na Svět knihy jsem se letos nedostala kvůli zkouškovému, tak uvidím jestli mi to vyjde příští rok. Doufám že jo:)

    Ta pojízdná knihovna vypadá úplně bombasticky! A musím říct, že sis pořídila naprosto skvělé kousky knih! Snad se ti budou líbit :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za schválení knih, máme zřejmě podobný vkus. Příští rok se na Svět knihy určitě dostaneš. :)

      Vymazat
  2. No krása! :) Po těch "plecháčcích" jsem také pokukovala :D Já šla letos na Svět knihy s tím, že musím šetřit a dočítat knihy, které mám doma. Je to trochu k nevíře, ale vážně jsem to dodržela a ze SK si odnesla jen Paní půlnoci jako dáreček od Slovartu :) Super report, už se těším na další ročník.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to smekám před tvým odhodláním. To já si říkám pořád a nikdy to nedodržím. :D

      Vymazat