pátek 5. ledna 2018

Recenze: A zrodí se píseň




Název: A zrodí se píseň
Originální název: The Song Rising
Autor: Samantha Shannon
Rok vydání v ČR: 2017
Nakladatelství: Host
Počet stran: 424

Třetí díl série Kostičas od Samanthy Shannon. Vyšel v loňském roce v nakladatelství Host Brno. Už jste ho četli?


"Takhle to dopadá, když člověk sestaví armádu ze zločinců."

Naposledy jsme se s hlavní hrdinkou Paige Mahoneyovou setkali v Šarvátce - bitvě, jež měla rozhodnout, kdo bude vládnout londýnskému podsvětí. Vyšla z něj vítězně, ale její vláda Kmotryně nemusí mít dlouhé trvání, jelikož ji stále něco ohrožuje. Ať už je to nedůvěra vidoucích, jelikož se k Jaxonu Hallovi,jejímu ex vidopánovi, otočila zády, nebo představitelé represivního režimu republiky Scion. Stabilizace bezútěšné situace bude velmi náročná, protože si Paige nadělala mnoho nepřátel, jež trpělivě čekají na svou příležitost se pomstít. Co však netuší, že všichni mohou být brzy odhaleni novou technologií zvanou Senshield, která by pro jejich svět znamenala zkázu...
"Byla jsem malá a zároveň nekonečná. Byla jsem naděje i skomírání."

Nejprve bych chtěla začít postřehem, že celá série Kostičas je nedoceněná. Hlavně u nás v Čechách, což je dle mého názoru škoda. Tato kniha by si zasloužila být více v podvědomí čtenářů. A zrodí se píseň je třetí díl série, jejíž předešlé dva díly naprosto předčily veškerá má očekávání. Proto byl pro mě tento díl trochu zklamáním. Hlavní hrdinka Paige jakoby přišla o svou vizi. Ve vůdčí roli bych od ní očekávala rozhodnost a průbojnost, nějakou proaktivitu. Ale ničeho jsem se nedočkala. Vypadá to, že ji role Kmotryně zas tak moc nesedí. Přitom v prvních dvou dílech všechny tyto vlastnosti měla a já jsem jí ve všem držela palce. Tento stav útlumu se zlomil až v poslední třetině knihy, kdy to konečně vypadalo, že hlavní hrdinka chytla druhý dech a zase to byla naše stará známá Paige. 
"Jedna jediná věc se dá říct o Refájcích s jistotou: nikdy ti neřeknou všechno."

Nesmím také zapomenout na Strážce. V této knize měl velmi málo prostoru, což mě mrzelo. Stejně tak i jeho vztah s Paige, téměř jakoby ani nebyl. Celý tento díl na mě působil jako předehra k něčemu většímu. K něčemu, co se má teprve stát. I přesto, že celý děj je "výplňovitý", tak to autorka podala opravdu čtivou formou. Nemůžu tvrdit, že bych se při čtení nudila. Určitě si v budoucnu přečtu i další díly, jelikož mě opravdu zajímá, jak se to bude vyvíjet dál, protože konec knihy byl velmi zajímavý a dává prostor mnoha možnostem. A také naprosto zbožňuji zpracování obálky. Je taková hebká na dotek, téměř jako kůže, a na poličce vypadá nádherně. Nakonec bych ještě chtěla poděkovat nakladatelství Host za poskytnutí recenzního výtisku.
Domča četbou povinná
Foto: Kristýna Tlapáková

4 komentáře:

  1. Četla jsem hned, jak vyšel :) Mně se třeba "Píseň" líbila víc než dvojka, ale souhlasím, velké věci se nejspíš teprve budou dít (koneckonců se blížíme do půlky série). Jinak mám taky dojem, že u nás série není tak známá, jak by si zasloužila... a je to škoda.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zasloužila by si větší reklamu, na mou duši... :)

      Vymazat
  2. Úžasná recenze! :-)
    Tuhle sérii mám v plánu vyzkoušet, tak snad se mi bude líbit jako Tobě! :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji za pochvalu. Určitě se líbit bude. :)

      Vymazat