středa 3. února 2016

Marťan

KNIHA
Název: Marťan
Autor: Andy Weir
Počet stran: 344

FILM
Název: Marťan
Režisér: Ridley Scott
Počet minut: 134

Pro mě asi nejlepší film roku 2015. Byla jsem na něm v kině dokonce dvakrát. ;) Ale co knížka? Váháte, zda si ji koupit či nekoupit?



"Je nejznámějším mužem na Zemi. Až na to, že není na Zemi."

Astronaut Mark Watney patří do šestičlenné posádky mise Ares 3. Po několika dnech strávených na Marsu je však zastihne písečná bouře mající neočekávanou intenzitu a při pokusu dostat se zpět na loď Marka zasáhne jakýsi kus kovu a ztratí se ostatním z dohledu. Monitor životních funkcí zobrazuje, že je Mark mrtvý, přesto se ho velitelka Lewisová vydá hledat, ale marně. Kvůli nebezpečí převrácení lodi musí misi předčasně přerušit a opustit Mars.


Ale Watney má tuhý kořínek a druhý den se probere napůl pohřbený v písku. Je sám. Sám na Marsu. Nemá žádnou možnost komunikace se Zemí, všichni si myslí, že nepřežil. Ale on přežil. A bude muset vymyslet, jak si zachránit život v Habu, který byl navržen tak, aby vydržel 31 dní. Mark se však nevzdává. Vyzbrojen pouze svým důvtipem, technickými dovednostmi, znalostmi botaniky a nevyčerpatelným smyslem pro humor, který se pro něj stane nejcennějším zdrojem síly, se pouští do boje o svou existenci.
***
Hlavní roli ve filmu ztvárňuje Matt Damon, kterého znáte například z filmu Zachraňte vojína Ryana. Dle mého skromného názoru to Matt zvládl na jedničku. Jeho každodenní komentáře o jeho pokroku ve své záchraně, které nahrává do video deníku, tzv. logu, nemají prostě chybu. Je fascinující sledovat, co všechno Mark vymyslí, aby zajistil své přežití. Například začne pěstovat brambory. A když někde začnete něco pěstovat, to znamená, že jste dané území kolonizovali. Takže náš hrdina Mark Watney oficiálně kolonizoval Mars. :D

Ke knize jsem se jako už klasicky dostala po zhlédnutí traileru. Tak mě navnadil, že jsem okamžitě věděla, že budu chtít jít do kina, takže přečíst Marťana pro mě bylo nutností. Nakonec jsem neodolala a pustila jsem se do knihy během učení na ekonomické státnice, které jsem měla v září minulého roku. Můj první dojem z knihy byl ten, že mi připadalo, jako kdybych četla učebnici fyziky a chemie smíchané dohromady. Když si Mark začal vyrábět vodu, byla jsem z těch popisů úplně mimo. :D Ale když se od toho dokážete oprostit, tak je kniha opravdu skvělá. Markovy myšlenkové pochody jsou sarkasticky vtipné, přesně takové, jaké by asi měl člověk v případě uvíznutí na opuštěné planetě. A nebojte se, že budete celou knihu poslouchat (rozuměj: číst), co se Markovi honí hlavou. V knize se totiž střídají i kapitoly, kde se dozvídáme, co se děje na Zemi v NASA.

Musím říct, že film zpracoval knihu velice věrně, vynechal jen pár drobností a změnil jen jednu jedinou věc, které jsem si všimla. Velmi mne potěšilo, že všechny vtípky byly zachovány úplně ve stejné podobě, jako v knížce. Tohle je asi první komediální sci-fi se soundtrackem disca 70. a 80. let a já celou tuto kombinaci, která z toho vzešla, prostě zbožňuju. :D Slibuju, že dvě a půl hodiny vám uteče jako voda, ale nezapomínejte na knihu, ta je též výborná :)

Za mě kniha i film plný počet:
Domča četbou povinná
Zdroj: bux.cz (obálka), ČSFD.cz (fotky z filmu)

7 komentářů:

  1. úprimne, knižka ma veľmi nebavila. Tú som dokonca nevládala ani dočítať. Ale film bol skvelý! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tento komentář byl odstraněn autorem.

      Vymazat
    2. Tento komentář byl odstraněn autorem.

      Vymazat
    3. Opravdu? To je zvláštní, přiznám se, že tohle je první negativní hodnocení, které jsem se na tuto knihu doslechla. Mě samotnou bavila od začátku do konce :)

      Vymazat
  2. I já jsem slyšela jedno negativní hodnocení. Jedné mé známé zase vadilo, že pořád jen čte o tom, jak pěstuje brambory, tak to taky nedočetla. Nesedne to asi každému, ale je to napínavé a líbilo se mi to. ;)

    OdpovědětVymazat
  3. Já držela v ruce Divočinu a Marťana , peníze jsem měla jen na jednu. Koupila jsem si Divočinu- kvůli hrdince a putování. Nelituji, ale na Marťana se těším. 😋

    OdpovědětVymazat