pondělí 22. února 2016

Pokání

KNIHA
Název: Pokání
Autor: Ian McEwan
Počet stran: 328

FILM
Název: Pokání
Režisér: Joe Wright
Počet minut: 123

Dnes tu máme mou srdcovou záležitost: Pokání. :)



"I love you. Come back to me."


Třináctiletá Briony Talisová odvíjí svůj život v jistých představách, které ji mají neomylně dovést k jasně vytyčenému cíli. Těmto svým snům, představám či iluzím přizpůsobuje vše, co přizpůsobit lze. Co nelze, tomu je třeba dopomoci. S někdy až fanatickou úporností adolescenta a fantazií bujnou a rozvinutou až do krajností dohání hlavní protagonisty své soukromé hry na život k tragédii. Za tragédii, kterou způsobila, by měla celý život činit pokání.

"A terrible crime, a single witness."

Na počátku je pubertální dívka a její divoká fantazie. Strká nos tam, kam nemá, a domýšlí si vlastní ukvapené závěry. Osudového dne se nachomýtne ke zdánlivě nevýznamným událostem, ale v mozku malé Briony vše spolu souvisí. Později téhož večera nachytá svou sestru Cecílii v knihovně s Robbiem při intimních chvilkách. Vrcholem všeho je, když se ztratí její sestřenice. Všichni se ji vydají hledat a náhodou ji jako první objeví právě Briony ve chvíli, kdy se ji tajemná postava pokouší znásilnit. Všude je tma a tak ani jedna s jistotou nemohla pachatele identifikovat, ale Briony si spojí jedna a jedna dohromady. Teď jí všechny podivné události toho dne začnou konečně dávat smysl a v překotné snaze pomoci dospělým vyřešit nastalou situaci způsobí velkou tragédii. Svým svědectvím způsobí nejen zatčení nevinného člověka, ale také rozdělí dva lidi, kteří se milují.
"I will come back, I will find you."

Jako první jsem viděla film, už zase. Ale na mou obranu, bylo to už v roce 2007, tehdy jsem ještě tolik nečetla a už vůbec ne klasiku, která navíc není v povinné četbě. :D S Pokáním to byla láska na první pohled. V tomto filmu jsem se úplně a neodvratně zamilovala do Jamese McAvoye, který zde hraje Robbieho. V roli Cecílie se představuje britská herečka Keira Knightley. Třináctiletou Briony zde hraje Saoirse Ronan, dospělou Romola Garai a jako důchodkyni ji hraje Vanessa Redgrave. Film režíroval všemi oceňovaný Joe Wright, který již dříve sklidil úspěch se snímkem Pýcha a předsudek, kde též hrála Keira Knightley. Za zmínku stojí také zdařilý soundtrack (Dario Marianelli). To bych nebyla já, aby se mi nelíbila filmová hudba. ;) A nejen filmová hudba, celý film je podle mě naprosto perfektní. Ale co kniha? Ke knize jsem se dostala až po letech. Řekla jsem si, že už je prostě na čase, abych si to přečetla. Musím říct, že film je věrný své knižní předloze. Ale kniha je na můj vkus příliš popisná a kostrbatě napsaná (3. osoba). To však neubírá na intenzitě příběhu, který vypráví. Vydejte se na cestu pokání s Briony, která postupně, jak dospívá, začíná chápat, co způsobila, a jaké to mělo následky. Sledujte životní cestu Cecílie a Robbieho. Jak se vyrovnávají s ranami, které jim osud uštědřil? Setkají se ještě někdy? To musíte zjistit sami, ať už zhlédnutím filmu nebo přečtením knihy. Pokání totiž opravdu stojí za to. :)

Film je pro mě zkrátka lepší, nemůžu si pomoct:
Kniha slabé 4 hvězdy:

Domča četbou povinná
Zdroj: bux.cz (obálka), ČSFD.cz (fotky z filmu)

5 komentářů:

  1. Za mě - jeden z mála filmů, který předčil svou předlohu! Je tam úžasná hra střihu do hudby, hudba je přizpůsobovaná zvukům z filmu (např. v rytmu psacího stroje), za zmínku určitě stojí i válečná scéna na pláži na jeden záběr (a celé 4 minuty baví!), myslím, že jde i o nějaký rekord. Pro mě film:kniha 5:3! :P

    OdpovědětVymazat
  2. Já také první viděla film (a to asi milionkrát, protože moje sestra je bezmezná obdivovatelka Keiry Knightly a Jamese McAvoye a když spolu koukáme na film, tak Pokání často vítězí) a až pak jsem zjistila, že existuje kniha :-D A i mně přišel film lepší, kniha byla přesně jak píšeš taková kostrbatá a zas tak mě nenadchla...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na Pokání se ségrou také koukáme velmi často. :)

      Vymazat
  3. Rád si pročtu knihy u kterých jsem viděl film abych si utvořil správný autoruv pohled na celý příběh. U této knihy (já poslouchal audioknižní verzi) jsem se ale musel několikrát nutit v pokračování poslechu. I když je kniha skvěle načtena oproti filmu přínáší jen pramálo zajímavého a naopak přináší myšlenkové dekdukce a slovní spojení které celou knihu jen protahují. Knihu jsem doposlouchal ale maximání hodnocení si u nme rozhodně nezaslouží.

    OdpovědětVymazat