úterý 2. února 2016

Recenze: Dívka ve vlaku

Název: Dívka ve vlaku
Originální název: The Girl on the Train
Autor: Paula Hawkins
Rok vydání v ČR: 2015
Nakladatelství: Ikar
Počet stran: 328

Před malou chviličkou jsem dočetla Dívku ve vlaku od Pauly Hawkins a tak jsem si řekla, že na ni musím hned napsat recenzi, dokud mám čerstvé dojmy v hlavě a vše si pamatuji. Po této knize byla před Vánoci v knihkupectví velká sháňka a nakladatelství ani nestačilo dělat dotisky. Tak už jsem konečně i já zjistila, co na té knize všichni mají.

***
Rachel Watsonová každý den dojíždí do Londýna do práce ranním vlakovým spojem. To však bylo před několika měsíci. Teď už dojíždění pouze předstírá, aby její kamarádka a zároveň spolubydlící nezjistila, že přišla o zaměstnání. Svou každodenní jízdu vlakem si krátí koukáním z okna a pozorováním okolí. V určitém úseku na trati vždy každý den na hodinky přesně zastaví na návěstidlech. Někdy tam stojí jen chvíli, jindy se to protáhne na několik minut. Pravidelně se jí tak naskýtá letmý pohled do soukromí jednoho mladého manželského páru. Jak je tak pozoruje den co den, postupem času začne mít Rachel pocit, že ty dva zná, respektive si představuje, že je zná. Představuje si, jaký ti dva asi vedou život. V jejích fantaziích je jejich život perfektní a harmonický. Dokonce je i pojmenuje: Jason a Jess.

Jednoho dne ale Rachel zahlédne něco naprosto šokujícího. Stačí jen zlomek sekundy, než se vlak dá znovu do pohybu, a náhle se všechny Racheliny představy o perfektním životě těch dvou rozpadnou v trosky. Krátce na to se Rachel z novin dozví, že "její" Jess je nezvěstná. Ačkoliv by se jí to vůbec nemělo týkat a hlavně si není jistá, zda tím nenadělá více škody než užitku, rozhodne se obrátit na policii. Postupně se tak zaplétá do příběhu stále víc a víc. Zjišťuje, že nemůže věřit ani sama sobě a ani svým vzpomínkám, natožpak ostatním...

***
Dívku ve vlaku jsem si koupila hlavně proto, že jsem před Vánoci byla na brigádě v Knihy Dobrovský a každý den se mě na tuto knihu ptalo minimálně deset lidí. Minimálně. Všichni se po ní sháněli, ale bohužel měli smůlu, jelikož nakladatelství nestíhalo uspokojovat poptávku prostřednictvím dotisku, a tak se kniha dostala do prodeje až v lednu, kdy jsem si jí koupila já. Měla jsem trochu obavy, že jsem se nechala zlákat zdařilým marketingem a davovou psychózou, ale po dočtení knihy musím říct, že mé obavy byly neopodstatněné. Příběh se mi velmi líbil, jelikož mě zaujal námět dívky, která cestuje vlakem a pozoruje venkovní svět. Jelikož dojíždím vlakem do školy, tak jsem taky taková "dívka ve vlaku". ;) 



Příběh je vyprávěn z pohledu tří žen. Hlavní postava Rachel je alkoholička. Dozvídáme se, že ji opustil její manžel kvůli jiné, Anně, z jejíhož pohledu je v knize také pár kapitol. A poslední ženou je Megan. Je to naše pohřešovaná a zároveň Rachelina "Jess", kterou pozorovala z vlaku. Postavy se navzájem proplétají a jejich vyprávění se prolíná, až nakonec vytvoří zajímavou kriminální zápletku. Jelikož sama často dojíždím vlakem, u knihy jsem často přemýšlela, co kdyby někdo takto pozoroval mně? Jak by mi bylo? Samozřejmě nebydlím v těsné blízkosti železnice, takže se toho bát nemusím, ale během čtení této knihy se podobným myšlenkám opravdu neubráníte.

Asi nejvíce mě bavilo číst o Rachel. Jelikož často propadala alkoholu a běžně mívala tzv. okna, zpočátku si myslela, že měla se zmizením Megan něco společného, jelikož se ten večer, kdy Megan zmizela, motala okolo. Druhý den si nic nepamatovala a celou knihu se snažila si vybavit vzpomínky na ten konkrétní večer.

Dívka ve vlaku je psaná v 1. osobě, což způsobí, že se okamžitě vžijete do postav, o kterých čtete. Na poměry je zde málo přímé řeči, což mi většinou dost vadí, ale v tomto případě mi to absolutně nevadilo. Styl, kterým je příběh vyprávěn, způsobuje, že se čtenář stává svědkem vnitřních myšlenkových pochodů postav a ví tak hned z první ruky vše o jejich nejniternějších motivech a pohnutkách. Kniha byla velmi čtivá a četla se velice rychle, jelikož zde použitý font je trochu větší než je obvyklé. Kniha ve mně zanechala velmi pozitivní dojem a pokud si rádi sem tam přečtete nějaké to krimi či thriller, neváhejte a pusťte se do toho. :)

P.S.: Na motivy této knížky se v současné době natáčí film a hlavní hrdinku Rachel ztvární moje oblíbená a naprosto úžasná Emily Blunt. Po přečtení Dívky ve vlaku se na film velmi těším a to zejména kvůli Emily. A vy se zase můžete těšit na článek v rubrice Book vs. Movie, který se tam objeví hned až se na film podívám. ;)


Domča četbou povinná
Zdroje: databazeknih.cz (obálka), bux.cz (obrázek)

2 komentáře: