úterý 2. února 2016

S láskou, Rosie

KNIHA
Název: S láskou, Rosie
Autor: Cecelia Ahern
Počet stran: 447

FILM
Název: S láskou, Rosie
Režisér: Christian Ditter
Počet minut: 102

Jako téma mého prvního příspěvku pro srovnání knihy a filmu jsem si zvolila S láskou, Rosie. Dneska jsem se kvůli tomuto článku na ten film podívala znovu, abych si osvěžila paměť. :)

***
"Někdy trvá navěky, než najdete toho pravého."
***
Podle vědeckých výzkumů, pokud se dva lidé znají od malička, něco jim v dospělosti brání, aby se do sebe zamilovali. Hlavní hrdinka Rosie Dunneová má již od malička za nejlepšího kamaráda Alexe Stewarta. Jsou nerozlučná dvojka a nemají před sebou žádná tajemství. Jeden by řekl, když se na ně podívá, že jednou určitě skončí jako pár. Dokonce spolu plánovali odjet studovat na vysokou školu do Bostonu. Ale jak to tak bývá, ani jeden není schopný přiznat tomu druhému své city. A tak se stane, že každý jde na maturitní ples s někým jiným. Rosie nechtěně otěhotní se svým doprovodem, což je i první věc, kterou před Alexem tají. Nechce, aby její těhotenství bránilo Alexovi v odjezdu za studiem do Bostonu. A tak Alex odjede. Stojí mezi nimi celý Atlantik, v průběhu života i jiné vztahy, aféry, dokonce i jiná manželství, závazky a děti. Jedním slovem: život. Přese všechno ale zůstávají v kontaktu.

V hlavních rolích ve filmu hrají Lily Collins, kterou můžete znát například ze Sněhurky či Mortal Instruments, a Sam Claflin, který je známý svou rolí Finnicka v Hunger Games. Oba dva se mi ve svých rolích líbili. Ve filmu bylo hezky znázorněno, jak v průběhu let jejich postavy stárnou, například změnou účesu, oblečení apod. Jako romantická komedie se mi film líbil, patří rozhodně mezi zdařilejší ze svého žánru. Některé scény jsou točené s velkou nadsázkou, tak to tak musíte i brát. Film byl lehce zjednodušený, některé méně důležitější postavy vynechány či sloučeny do jedné, ale to vůbec nevadí, ba naopak. Děj hezky plyne a bez zbytečných zádrhelů.

Knížku jsem si koupila asi před rokem poté, co jsem se naladila filmovým trailerem. Mám totiž ráda trailery k filmům. Bohužel se dost často stává, že je trailer lepší než celý film. Ale toto není ten případ. Tak zase ke knížce... V ČR vyšla již v roce 2006, ale pod názvem Kde končí duha a s jinou obálkou. Vydání, které jsem si koupila já, je z roku 2015 a už má rovnou i filmovou obálku. Většinou se mi filmové obálky ke knihám nelíbí, ale tahle je výjimkou. Co je na knize nejzajímavější je to, že je psaná formou dopisů, vzkazů, emailů, chatů a vlastně jakýmkoli druhem korespondence. Zde uvádím názornou ukázku:

Od: Rosie
Komu: Alex
Předmět:Tříleté dítě
Pokud to nevíš, tak mám doma tříleté dítě, od kterého si nemůžu jen tak vyrážet do společnosti a opíjet se do němoty, protože bych se probudila s hlavou jako střep vedle uplakaného děcka, které potřebuje, abych se o něj starala, a NE strkala hlavu do záchodové mísy.

Od: Alex
Komu: Rosie
Předmět: Promiň
Rosie, moc mě to mrzí. Nechtěl jsem, aby to vyznělo necitelně. Jenom jsem ti chtěl naznačit, abys nezapomínala na sebe a taky si trochu užívala života. Starej se i o sebe, nejen o Katie. Promiň, jestli jsem se tě dotknul.

***
*SPOILER ALERT * A co bylo dle mého názoru lepší? Film (až si tohle přečte ségra, tak mě zabije). :D Ale jen o trošičku lepší. A to z jednoho prostého důvodu. Na knížce se mi nelíbilo to, že se Rosie a Alex dali dohromady asi když jim bylo 50 let. Je to strašně smutné, když se nad tím zamyslíte. Ve filmu jim podle všeho na konci mohlo být zhruba 30, dle mého odhadu. Je to lepší, než o 20 let později, nemyslíte? ;)

Knížka tedy ode mě dostává 4 hvezdičky:
Film dostává plný počet:
Domča četbou povinná

Zdroje: ČSFD.cz (fotky z filmu)

4 komentáře:

  1. Tak to pozdní setkání mi nevadilo. Dnes 50 let není žádný věk. Opravdu strašné bylo to míjení se...... , ale byli v kontaktu, víídali se. V Cizince se neviděli 20 let a nebyla naděje na setkání. Frustrující.
    Moc se mi líbilo , jak život plynul, jak roky ubíhaly.��

    OdpovědětVymazat
  2. Četla jsem knížku a viděla i film..a musím souhlasit, že film je opravdu o trošku lepší.
    Moc se mi líbila forma komunikace (dopisy, emaily)..je to podobné, jako u mé nejoblíbenější knížky - Milý Johne.
    Moc pěkná recenze:-)

    OdpovědětVymazat
  3. Viděla jsem pouze film, ale přemýšlím, že bych si přečetla i knížku :) většinou mě knížky baví více než filmy, tak uvidme :D

    OdpovědětVymazat