pátek 5. února 2016

Vampýrská akademie

KNIHA
Název: Vampýrská akademie
Autor: Richelle Mead
Počet stran: 280

FILM
Název: Vampire academy
Režisér: Mark Waters
Počet minut: 104

Této knize jsem se velmi dlouho bránila, jelikož mě štval upírský boom, který nastal po úspěchu ságy Twilight. A jaké jsou mé dojmy po jejím přečtení? To zjistíte v tomto článku. :)

***
Morojská princezna Lissa Dragomirová a její nejlepší kamarádka Rose Hathawayová uprchly ve smrtelném strachu z vampýrské akademie, ale po dvou letech života na útěku byly vypátrány tajnými strážci a odvlečeny zpět. Opět se ocitají v obrovském nebezpečí, protože Lisse někdo usiluje o život. Je totiž jedinou dcerou urozeného morojského rodu a právoplatnou dědičkou královského trůnu. Naštěstí je tady ale dhampýrka Rose, v jejichž žilách se smísila krev vampýrů a lidí, takže dokáže všem skrytým hrozbám lépe čelit. Obě budou muset přinést velké oběti, aby vše zdárně překonaly. Spolehnout se totiž můžou jen jedna na druhou a jejich vzájemné pouto, jejich přátelství...
***
"You've been kissed by shadows. You've crossed over into death, into the other side and returned."

V hlavních rolích se nám ve filmu představí Zoey Deutch jako Rose Hathawayová, Lucy Fry jako její kamarádka Lissa a Danila Kozlovskij jako strážce Dimitrij. Film mi připomněl, proč se mi tolik líbila knižní předloha, a to zejména kvůli postavě dhampýrky Rose, která má vždy a za všech okolností na všechno vtipnou odpověď. A Zoey Deutch ji ztvárnila naprosto dokonale. Na filmového Dimitrije jsem si musela nejprve zvyknout, ale ve výsledku nebyl zas až tak špatný. Kamarádství Lissy a Rose fungovalo i na plátně a pokud se nebráníte oddechovkám s nadsázkou, jděte do toho, soudruzi. ;)

***
Jak jsem psala již v úvodu, Vampýrské akademii jsem se dlouho, ale opravdu velmi dlouho bránila. A to jen z toho důvodu, že po šílenství kolem Twilight ságy a ohromného množství knih o upírech, se kterými jakoby se roztrhl pytel, jsem byla upíry přesycená. Nakonec jsem se do čtení přeci jen pustila a musím říct, že jsem byla velmi mile překvapena. Autorce Richelle Mead se podařilo stvořit opravdu kouzelný svět, který vás okamžitě vtáhne do svých tajů. Ze začátku však budete, stejně jako já, lehce zmatení, než přijdete na to, kdo je kdo a jaké jsou ve světě vampýrů zákonitosti. Proto vám to trochu ulehčím. :)

Morojové = vampýři; vznešení, elegantní a kouzelní; každý ovládá jeden ze čtyř elementů (oheň, zemi, vodu či vzduch)
Strigojové = bezcitné bestie, zlí upíři (Morojové, kteří při krmení vypili úplně všechnu krev své oběti)
Dhampýři = potomci lidí a Morojů; přirození bojovníci mající nadpřirozenou sílu a rychlé reflexy (strážci Morojů)

Na Vampýrské akademii se mladí Morojové tedy učí o své historii a samozřejmě taky ovládat živlovou magii, které vládnou. Dhampýři se zase trénují na strážce, aby jednoho dne mohli chránit mírumilovné a křehké Moroje před útoky Strigojů. Může se vám to zdát přitažené za vlasy, ale věřte, že tomu tak není. Richelle Mead stvořila nádherný svět, o kterém se vše dozvíme v šestidílné sérii. S dalšími díly kvalita příběhu vůbec neupadá, jak tomu většinou bývá, ba naopak. Každá zápletka je originální, postavy jsou skvěle napsané a jejich dobrodružství s nimi budete intenzivně prožívat. ;)

Kniha si ode mě vysloužila plný počet hvězd:
A film je lehce nad průměrem:
Domča četbou povinná
Zdroje: bux.cz (obálka), ČSFD.cz (fotky z filmu)


6 komentářů:

  1. Vampýrské akademii zatím teda také odolávám, ale nedávno jsem mluvila s kamarádkou a ta o ní tak básnila, že jsem si řekla, že to možná přece jen zkusím. No a tvoje recenze mě v tom ujistila :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jsem ráda, opravdu celá série stojí za to. ;) Vlastně všechny knížky od Richelle Mead jsou skvělé. :)

      Vymazat
  2. Knihy jsou super, Rose je trdlo, ale háže skvělý hlášky (u kterých jsem se občas smála tak, že na mě lidi divně koukali) a i když občas něco zkazí, vždycky nakonec udělá správnou věc :)
    Na film jsem se těšila a i když jsem na něj šla s nízkým očekáváním, víne než mile mě překvapil :) Je strašná škoda, že nepokračují v dalších dílech :( Osobně si myslím, že Zoey je dokonalá Rose, a Danila i Dominic byli taky vybráni slušně :)

    OdpovědětVymazat