pondělí 29. srpna 2016

Než jsem tě poznala

KNIHA
Název: Než jsem tě poznala
Autor: Jojo Moyes
Počet stran: 408

FILM
Název: Než jsem tě poznala (Me Before You)
Režie: Thea Sharrock
Počet minut: 110

Konečně jsem se po delší době pustila do psaní článku o knihách a tentokrát se jedná o srovnání knižní předlohy a filmu. A jak je na tom u mě tento slavný bestseller? Zjistíte v článku... :)


"Only you, Will Trainor, will tell a woman how to wear a bloody dress."

O této knize jsem věděla už dlouho. Přede mnou ji stihla přečíst mamka, teta a dokonce i moje ségra. Nicméně já jsem se nejdřív koukla na film, protože měl u nás premiéru dva dny před mým odletem do USA a byla jsem odhodlaná jít na něj do kina. V hlavních rolích se tu objevují velmi známí herci - Louisu Clarkovou hraje Emilia Clarke, která je známá především ze seriálu Hra o trůny, a Willa Trainora ztvárňuje hezounek z Hunger Games, Sam Clafflin. Z filmu jsem byla naprosto nadšená. Myslím, že oba herci, ztvárnili charaktery svých knižních předloh velmi zdařile a věrně. Louise jsem tu její hranou naivitu a jednoduchost věřila a na Willovi bylo vidět, jak se svým novým životem kvadruplegika bojuje a není ochoten se s tím srovnat. Velmi mě bavilo, jak tyto dvě naprosto odlišné osobnosti a povahy si k sobě postupně nacházely cestu.

"You are pretty much the only thing that makes me get up in the morning."

Jistě většina z vás tento příběh zná, ale pro ty, kteří ne: 26 letá, čerstvě nezaměstnaná, Louisa je po strastiplném procesu hledání nové práce konečně zaměstnaná. Bude dělat pečovatelku postiženému třicátníkovi, který se po nehodě nemůže hýbat od krku dolů. Ale nic není tak jednoduché, jak se na první pohled může zdát. Louisa zjistí, že byla přijatá zejména proto, aby Willovi zpříjemňovala dny a připomněla mu, že stále má pro co žít a není třeba svůj život zahazovat. Louisa mu ukáže, jaký by jeho život mohl být, že stále je za co bojovat, ale jemu to bohužel nestačí.

"Let's go somewhere. Anywhere in the world. Just you and me."

I když se mé tetě podařilo vyspoilerovat mi konec knihy, v kině jsem se i tak neudržela a slza mi ukápla. Musím říct, že celé kino brečelo přímo sborově... A pak jsme se ségrou dostaly záchvat smíchu. :D Knížku jsem začala číst až v USA, tedy po zhlédnutí filmu. Trochu jsem se bála toho, jestli bude Louisin charakter v knize stejně patrný jako ve filmu. Musím zkonstatovat, že byl, ale ve filmu na to byl kladen ještě větší důraz. Její šílené módní kreace na plátně neměly chybu a ta její radost, když k narozeninám dostala žlutočerné pruhované punčochy! :D Nicméně i v knize Louisin charakter vynikl. Zpočátku jsem si o ní myslela, že je jednoduchá a naivní, což je možná trochu pravda, avšak svým způsobem je i chytrá, ale nemá vůbec žádné ambice. To, že ji do života vstoupil Will, jí rozšířilo obzory a změnilo jí to názor na sebe samu. Kniha byla velmi čtivá, ale přišlo mi, že se vše podstatné odehrálo v první a poslední třetině knihy a že ten prostředek byl jen jakousi výplní. Musím se přiznat, že v tomto případě se mi film líbil více než kniha. Byl velice milý a příjemný, dokázal zahřát na srdci i dojmout. Nelituji, že jsem na něj šla do kina a těším se, až si ho pustím znovu. Za to ke knize se 100% nevrátím.

Film:
Kniha:
Domča četbou povinná
Zdroje: bux.cz (obálka), ČSFD.cz (foto z filmu)

4 komentáře:

  1. Já jsem ostuda.. ani k jednomu jsem se ještě nedostala. :D

    xxx
    dream-little-dream.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To však vůbec nevadí, také mi to nějakou dobu trvalo. :D

      Vymazat
  2. Tak film jsem zatím neviděla, ale těším se na něj hlavně kvůli hercům. Knížka se mi líbila hodně . Příběh obyčejné dívky, který byl naprosto uvěřitelný . Uprostřed jsem měla o čem přemýšlet , protože zde byl zachycen ( mimo jiné ) v druhém plánu jiný příběh, který jsem si pamatovala z 90. let z novin ...... A navíc obyčejný život je přece o obyčejných věcech , nemusí být drama na každé stránce. Knížce bych dala o hvězdu víc.

    OdpovědětVymazat