středa 31. srpna 2016

Recenze: Vážka v jantaru

Název: Vážka v jantaru
Originální název: Dragonfly in Amber
Rok vydání v ČR: 2016
Autor: Diana Gabaldon
Nakladatelství: Omega
Počet stran: 968

Jak každý fanoušek série Cizinka jistě ví, v září chystá nakladatelství Omega vydání druhého dílu světového bestselleru Cizinka - Vážka v jantaru - takže už je načase, abych napsala recenzi. :)


Děj začíná v přítomnosti, respektive v roce 1968, a Claire má už dospělou dceru Briannu. Společně navštívily Skotsko, kde se Claire snaží vypátrat Jamieho osud a také přijít na to, jak se se svým neuvěřitelným příběhem svěřit vlastní dceři. Mezitím v minulosti se Claire s Jamiem vydávají na plavbu do Francie, ale ještě předtím mu sdělí radostnou novinu - je totiž těhotná. Jamie na nějakou dobu převezme obchod s vínem svého bratrance a dokonce i Claire najde uplatnění pro své léčitelské schopnosti, bude totiž vypomáhat v místní nemocnici. Mimo jiné se jim podaří infiltrovat do francouzského královského dvora a za využití všech svých konexí se snaží potlačit jakobitské povstání ještě v zárodku a zabránit tak krveprolití, ke kterému došlo v bitvě u Cullodenu a které znamenalo konec skotských klanů. Během svého pobytu v Paříži se budou muset vypořádat s mnoha intrikami, úskoky a podrazy nejen svých nepřátel. Život Claire a Jamieho není procházka růžovým sadem, takže se budou muset vypořádat s nemalými problémy, které jim osud nachystal.

Musím říct, že Vážka v jantaru je stejně jako první kniha velmi čtivá a zajímavá. Stránky vám budou pod rukama ubíhat jedna za druhou, ani nebudete vědět jak. Dočtete kapitolu a budete si přát, aby nikdy neskončila. Velmi se mi líbily dvě časové linie, které se tam prolínaly a nakonec krásně zapadly do sebe. Také se musím přiznat, že ta část knihy odehrávající se ve Francii mě bavila méně než ta, co se odehrává ve Skotsku. Přemýšlela jsem nad důvodem, proč tomu tak je, a myslím, že je to tím, že to prostředí Francie, respektive Paříže, mi přišlo až moc vyspělé. Radši jsem četla o životě na drsné Skotské vysočině. Ale i druhý díl je plný nápadů a zajímavých událostí, takže se určitě nudit nebudete.
Co se týče seriálu, tak jsem se trochu obávala toho, zda mě ta část v Paříži bude vůbec bavit, když mi v knize přišla zdlouhavá. Ale opak byl pravdou a tvůrci seriálu mě mile překvapili. Scény z Paříže a Francie byly tak nádherné, co se týče kulis a hlavně kostýmů. Claire měla jednu róbu hezčí než druhou a na vše byla prostě radost pohledět. Některé scény se dokonce natáčely i v historických částech centra Prahy. Druhá půlka seriálu se samozřejmě odehrávala i ve starém známém Skotsku. Tak jsem se na to těšila, ale některé epizody byly vyloženě nudné - jen se v nich tlachalo o politice. Ne nadarmo se říká, že se nic nemá přehánět. A pak také samozřejmě scény ze současnosti, kde je Claire už ve věku zhruba padesáti let a má dvacetiletou dceru Briannu. Maskéři odvedli opravdu výbornou práci, i když mi Claire trochu připomínala Cruellu de Vil, a Brianna zase měla krásné dlouhé zrzavé vlasy, po nichž jsem vždy toužila. Zpočátku mi výběr herečky na postavu Brianny přišel divný, ale po devadesáti minutové finální epizodě jsem si na ni zvykla. Pokud bych měla rozhodnout, který díl Cizinky mě bavil víc, jestli první nebo druhý, tak bych nevěděla. Oba rozhodně stojí za přečtení a seriál za zhlédnutí. Nemluvě o tom, že má prostě perfektní soundtrack a ty já zbožňuji. Knihu Vážka v jantaru budete moct zakoupit v knihkupectvích Knihy Dobrovský od 19. září.
Domča četbou povinná
Zdroje: knihyomega.cz (obálka), ČSFD.cz (foto ze seriálu)

4 komentáře:

  1. Nádherná recenze, se vším souhlasím. Vážku mám ve čtečce, ale knížku si koupím ,byla úžasná. A seriál se opravdu povedl. Těším se na 6. díl knižní Cizinky a novou řadu seriálu ! A chci jet do Skotska !

    OdpovědětVymazat
  2. Néé.. už ne.. prosím. Nemůžu začít sledovat další seriál. Navnadila jsi mě. :D Super recenze!

    xxx
    dream-little-dream.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hlavně začni od první série, stojí to opravdu za to. :)

      Vymazat