pondělí 12. června 2017

Recenze: Doctor Who - Obrazový průvodce seriálem Pán času

Název: Doctor Who - Obrazový průvodce seriálem Pán času
Autor: BBC
Rok vydání v ČR: 2017
Nakladatelství: Slovart
Počet stran: 176

Od listopadu loňského roku se i já řadím mezi fanoušky Doctora Who, tzv. whoviany, takže mi udělalo obrovnskou radost, když nakladatelství Slovart souhlasilo, že i obrazového průvodce seriálem zašle jako recenzní výtisk.


Hned na úvod bych chtěla předeslat, že toto nebude obvyklá recenze. Jelikož se nejedná o knihu s příběhem, ale o průvodce, napsání recenze bude pro mě tvrdý oříšek, ale udělám vše, co bude v mých silách, abych vám průvodce seriálem Pán času co nejvíce přiblížila, stylové foto nevyjímaje. Ale ještě v kostce pro ty, kdo nevědí, kdo nebo co Doctor Who je... jedná se o kultovní britský sci-fi seriál, jehož hlavní postavou je Doctor z rasy Pánů času, který cestuje v čase ve vesmírné lodi TARDIS, která navenek vypadá jako policejní telefonní budka. Seriál začala vysílat stanice BBC v 60. letech minulého století a vysílá se až dodnes. Jednou ze schopností Doctora je regenerace, takže se v hlavní roli od roku 1963 vystřídalo již třináct různých herců. Seriál se též dělí na dvě etapy, první skončila v 90. letech a pak byl seriál obnoven v roce 2005.
Začnu obsahem. Má očekávání byla taková, že zde najdu minimálně dvojstranu  věnovanou každému z Doctorů, alespoň tedy těm čtyřem novým (9., 10., 11. a 12. v pořadí), se kterými jsme se mohli setkat po roce 2005. Byla jsem celkem zklamaná, že nejvíce bylo napsáno o současném dvanáctém Doctorovi a ostatní byli jen zmíněni. Až na devátého Doctora, který chyběl úplně, přitom staří Doctoři z éry minulého století v průvodci byli zmíněni všichni. Tato logika trochu nedává smysl. Třeba by někoho popis "starých Doctorů" nadchl pro sledování starých dílů. Nicméně mi tam chybělo zdůraznění toho, jakou tento seriál má tradici a že je divácky úspěšný, jinak by se nevysílal tolik let. Zajímavost: seriál je zapsán v Guinessově knize rekordů jako nejdéle vysílaný sci-fi seriál, nejúspěšnější seriál (dle milionu kritérií, nechtějte po mně vědět jakých) a největší simultánní vysílání TV dramatu v dějinách (epizoda The Day of the Doctor se vysílal zároveň v 94 zemích světa).
Doctor však na svých dobrodružstvích nikdy není sám, vždy má nějakého společníka. Většinou jsou to tedy společnice a já, jako každý whovian, mám své oblíbené. Jednou jsme si se ségrou dokonce sestavovaly jejich žebříček. Každá byla něčím výjimečná a každá na Doctorovi zanechala svou stopu. Mými oblíbenkyněmi jsou Rose Tyler a Donna Noble, proto mě zamrzelo, když jim byla věnovaná jen jedna strana. Další v pořadí mám Amy Pond a Rory Williams, ti mají každý celou dvojstranu. Dokonce i Claře Oswald je věnováno hodně prostoru. Martha Jones bývá dost často opomíjena a mně moc k srdci nepřirostla. A současná Doctorova společnice Bill Potts se do průvodce nedostala. Vypadá to tak, že novějším společníkům a společnicím bylo věnováno více místa než těm starším, což mě velmi nepotěšilo.




Tak už jsem probrala to nejdůležitější - Doctory a společnice. Což znamená, že se můžeme posunout dál - ke všem padouchům, příšerám a mimozemšťanům, kteří se v seriálu vyskytují. Nejvíce prostoru je věnováno Dalekům. Jednoho můžete vidět na obálce průvodce vlevo. Dalekové jsou Doctorovi úhlavní nepřátelé. Typický je pro ně pokřik "exterminate", což znamená "vyhladit" (zajímavost: jejich tvůrce se inspiroval německými nacisty). Kyberlidé jsou dalšími v pořadí s největším prostorem. Ti zase vykřikují "delete, delete". V podobném duchu bych mohla pokračovat dál. Řekla bych, že tato část zabírá tak polovinu knihy. Rada bych ještě vypíchla "weeping angels" neboli plačící anděly. Jak již název napovídá, jsou to tvorové s podobou anděla, respektive sochy anděla. Normálně jsou neviditelní a pohybují se nadpřirozenou rychlostí. Jediné, co je zastaví, je váš pohled. Dokud se na ně koukáte, andělé se nemůžou pohybovat. Což je jedině dobře, protože jejich dotek vrací do náhodného časového okamžiku v minulosti. Proto Doctor každému v přítomnosti andělů radí nemrkat. Protože jakmile mrknete, jste mrtví...




Pokud máte v plánu se a seriál začít koukat, tak vám doporučuji se na něj nejdřív podívat a až pak si přečíst průvodce. Obsahuje totiž spoilery a občas i docela výrazné a dějově důležité. Například je zde prozrazena identita River Song, velmi důležité postavy. Na jednu stranu chápu, že je těžké se vyhnout spoilerům u takovéhoto druhu knihy. Vždyť o čem jiném by pak autoři psali? Hlavně v části, kde jsou popisovány různé druhy mimozemšťanů, je často nastíněn děj epizod, kde se vyskytovali. Čekala jsem, že se autoři omezí na holá fakta, která diváci znají ze seriálu, ale ne. Autoři se zaměřili i na nepodložené fanouškovské teorie a domněnky, které kolují internetem.
Nebyla by to pořádná recenze na obrazového průvodce, kdybych nezmínila fotky. Po přečtení mám ten dojem, že poměr fotografií hraje v neprospěch momentek přímo ze seriálu a naopak ve prospěch portrétových či promo fotek. Většina těchto fotek měla i popisky. Dle mého názoru některé ty popisky byly úplně zbytečné a nicneříkající. Jako třeba "sterilní nemocniční oděv, šedivé vlasy, otrhané oblečení"... A v takovém duchu se jich tam dalo najít víc. Co však opravdu oceňuji, je rejstřík. Díky němu, když vás něco později napadne, o čem byste si znovu chtěli přečíst, tak si jednoduše najdete číslo strany, kde to je.
I přesto, že jsem průvodci vytkla nějaké ty mouchy, jsem si čtení a prohlížení obrázků velmi užila. Myslím, že každý fanoušek by byl blahem bez sebe. Pokud jsem vás svou recenzí přiměla alespoň k tomu, že přemýšlíte, že byste Doctorovi Who mohli dát šanci, tak jsem moc ráda. Nesmíte se ale nechat odradit prvními pár díly... Protože Doctor není jen tak ledajaký hrdina. Není tím typickým hrdinou, jakého byste si představovali. Nemá totiž žádnou smrtonosnou zbraň, ale šroubovák, kterým spravuje věci. Nemá žádný tank či válečnou loď, ale telefonní budku, ze které si můžete zavolat o pomoc. Nemá ani žádné superschopnosti či špičaté uši, ale za to má dvě srdce. A to je na tom to nejlepší, jelikož nikdy nenadejde čas, kdy by hrdina, jako je Doctor, nebyl potřeba (pozn.: volná citace showrunnera Stevena Moffata).
Na závěr bych chtěla poděkovat nakladatelství Slovart, že mi poskytli Obrazového průvodce seriálem Pán času ke zrecenzování. A také mé ségře Kristýně a její spolubydlící Vierce za poskytnutí rekvizit a prostor pro focení. Bez toho by to nebylo ono. :)
Domča četbou povinná

8 komentářů:

  1. ♪ ♫ ► Tůůů-důůů-důůůůůůůůůůůůů, důůů-du-důůůůůůůůůů, tů-dů-důů, důůů-du-dum-du-dum!!!! :)

    OdpovědětVymazat
  2. Ta taška je naprosto boží.
    Jinak vážně pěkný článek - trochu mě mrzí, že je to asi spíše ve stylu, že se autoři snaží víc propagovat to nejnovější než upozornit na to staré (zase to chápu, promo je promo). Asi bych víc uvítala knížku, kde budou popsaní starší Doctoři i jejich společníci - což by ale byla dost tlustá kniha. Vypadá to zajímavě, ale pro mě to asi není. :)
    (Což mi připomíná, že bych měla pohnout se svým sledováním klasického Doctora... uhm. :D)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ty se koukáš na starého Doctora? Kde už jsi? A stojí to za to? A jinak pokud by sis chtěla objednat tu tašku, tak můžeš tady: https://www.redbubble.com/people/rosescreation/works/13745090-beyond-the-clouds?grid_pos=47&p=tote-bag&rbs=f8f861a1-a1f0-42ae-a1de-1b643966b418&ref=products_grid

      Vymazat
    2. Můžu se zeptat kde jste našla klasické díli?

      Vymazat
    3. Najdeš je například na ulož.to :)

      Vymazat
  3. Kde se kupuje taška, šála a tefonní budky? Knížka mě neláká, podívám se na seriál. Co ten šroubovák ? Ten motýlek je od mého oblíbeného Doctora! Paráda.

    OdpovědětVymazat
  4. Krásné fotky a pěkná recenze.

    OdpovědětVymazat