čtvrtek 4. ledna 2018

Čtenářská výzva 2017



Rozhodla jsem se, že můj první letošní článek bude o čtenářské výzvě 2017, kterou již od roku 2016 pořádá server Databázeknih.cz. Také jste se jí zúčastnili? V článku bych vás chtěla seznámit s knihami, které jsem na daná témata vybrala já a krátce je pro přehlednost shrnout.


Na úvod musím na sebe prásknout, že jsem to doháněla na poslední chvíli, abych výzvu splnila. Úspěšně jsem ji dokončila 31.12. zhruba ve tři hodiny odpoledne... :)


1. Kniha, která je starší než čtenář Příběh služebnice

K přečtení této knihy mě inspiroval stejnojmenný seriál, který mě přiměla zhlédnout mamka. Jedná se o dystopické drama odehrávající se v nedaleké budoucnosti, kdy většina populace je neplodná a plodné ženy jsou unášeny a v zařízeních k tomu určených jsou převychovávány. Prostě klasické vymývání mozků. Posléze jsou přiřazeny do velitelských rodin, kde mají za úkol zplodit dítě s hlavou rodiny. Kniha vyšla v originále už v roce 1985 a u nás se dočkala dvou vydání. Původní obálku z roku 2008 od nakladatelství BB art můžete vidět vlevo a nové vydání z roku 2017 od nakladatelství Argo zas vpravo. Knihu i seriál můžu vřele doporučit a recenzi můžete přečíst zde.

2. Kniha, která je autorovou prvotinou - Pomsta & rozbřesk

Na toto téma jsem si vybrala autorku Renée Ahdieh a její převyprávění příběhu o krásné Šeherezádě. K příběhu už více ani napsat nejde a své pocity si už moc nevybavuji, jelikož jsem knihu četla začátkem minulého roku a asi na mě dlouhodobě nezapůsobila. Zájemci si však můžou přečíst mou recenzi zde.







3. Kniha, která má na Databázi méně než 500 hodnocení - Sochař smrti

V loňském roce jsem objevila úžasného autora, jímž je Chris Carter. Jeho knihy jsem ve výzvě použila dokonce víckrát, prostě se mi hodily do krámu. Ještě i v době, kdy píšu tento článek, Sochař smti nepokořil hranici 500 hodnocení na Databázi knih - má jich pouhých 482, ale už se blíží. Na tuto jeho knihu recenzi nemám, ale všechny Carterovy knihy jsou naprosto úžasné, takže se pusťte do čtení. :)






4. Kniha odehrávající se v budoucnosti - Prach

Touto knihou končí úspěšná dystopická trilogie od Hugha Howeyho. Základní myšlenka je ta, že po nukleární katastrofě se Země stala neobyvatelnou a tak je lidstvo nuceno žít v silech pod zemí. První dva díly jsem zhltla jedním dechem, protože bylo velmi napínavé a bylo to zase něco nového, ale tento třetí díl už takových kvalit nedosahoval. Což je trochu škoda. Recenzi na tento díl nemám, ale zato si můžete přečíst, jak jsem byla nadšená z prvních dvou knih, Sila a Turnusu, zde.





5. Kniha od severského autora - V lese visí anděl

Za seveřana jsem si vybrala Samuela Bjørka a jeho knihu V lese visí anděl. Tehdy jsem si ji přála k Vánocům, protože mi tato kniha byla doporučena, že stojí za to. A také, že za to stála. Doma ji mám v brožované vazbě, takže jsem musela čekat, než druhý díl vyjde též v broži, aby mi ladily k sobě. Možná jsem marnivá, ale myslím si, že takto to má spousta knihomolů, že nemíchají brožované a pevné vazby v rámci série. Druhý díl jsem ještě nečetla, ale už na mě čeká doma, až se k němu dostanu.





6. Kniha, jejíž děj se odehrává v Praze - Doupě

Pro tuto kategorii jsme původně chtěla zvolit úplně jinou knihu, a to závěrečný díl trilogie Dcera kostí a dýmu. Jelikož první dva díly se částečně odehrávaly i v Praze, tak jsem předpokládala, že s třetím díle to bude to samé, ale mýlila jsem se. Tak jsem se musela poohlédnout někde jinde a zabrousila jsem do české literatury, kterou běžně nečtu. Už od dob povinné četby z gymplu k ní mám negativní vztah, ale tehdy jsme samozřejmě nečetli nic současného. Nakonec volba padla na knihu Doupě od Jakuby Katalpy. Na knize mě zaujalo nejvíce to, že hlavní hrdinkou je důchodkyně, která vězní ve svém sklepě pošťáka. Více se dozvíte v recenzi zde.




7. Kniha od držitele Pulitzerovy ceny - Jsou světla, která nevidíme

K přečtení této knihy mě přiměla moje ségra, když jsem si jí postěžovala, že nemám žádnou knihu, která byla oceněna Pulitzerovou cenou. Na to mi přinesla ze své knihovny Jsou světla, která nevidíme od Anthonyho Doerra. Děj se odehrává za 2. světové války a je vyprávěn z pohledu dvou ústředních postav. Zpočátku spolu tyto dva pohledy zdánlivě nesouvisí, ale pak vše začne do sebe zapadat. Recenzi si můžete přečíst zde.







8. Oblíbená kniha rodičů, prarodičů - Nalezený milenec

Musím se přiznat, že tuto kategorii jsem si trochu ulehčila. Původně jsem totiž chtěla přečíst Angeliku, markýzu andělů, což byla mamčina oblíbená kniha z dětství. Ale po pár stránkách mi bylo jasné, že to není můj šálek kávy. Vůbec mi to nesedlo, tak jsem si řekla, že to nebudu lámat přes koleno, jelikož toto byla poslední kniha, která mi zbývala ke splnění výzvy a měla jsem na to pouze tři dny. Tak jsem si řekla, že celá série Bratrstva černé dýky od J. R. Ward je také mamčina oblíbená, tak jsem navázala, kde jsem před okem skončila, a to čtvrtým dílem nesoucí název Nalezený milenec. Je to příběh o upírech s notnou dávkou erotiky, ale je to umně napsané. Recenzi na tento díl nemám, ale můj názor na první díl této ságy si můžete přečíst zde.




9. Kniha odehrávající se na ostrově - Zkurvenej příběh

Na novou knihu od Bernada Miniera jsem se velmi těšila, jelikož naprosto zbožňuji jeho trilogii o detektivu Martinu Servazovi - Mráz, Kruh a Tma. Tato kniha však stejných kvalit nedosahuje, takže jsem byla dost zklamaná. Řekla bych, že to byl opravdu "zkurvenej příběh". Více si přečtěte v recenzi zde.








10. Kniha psaná formou deníku - Dcera čarodějnice

I tuto kategorii jsem si trochu ulehčila, protože Dcera čarodějnice není psaná formou deníku celá, ale pouze z části. Nicméně čtenářskou výzvu nevyhodnocuje žádná odborná porota, zda jste téma splnili tak, jak jste měli. Krása je v tom, že to záleží na subjektivní posouzení každého z nás. Plus na naše svědomím, zda dokážeme žít s tím, jakou knihu jsme si zvolili. A jak už to tak vypadá, já se svým výběrem žít dokážu. tato kniha představuje poutavou kombinaci historie a fantasy a tak ji mohu doporučit. Recenzi si můžete přečíst zde.






11. Kniha od autora ze sousedícího státu - Medová smrt

Další kniha odehrávající se na pozadí druhé světové války. Hodně se ta rozebírají tehdejší životní podmínky Židů a osudy různých lidí. Trochu si zaskáčete v čase (ale ne proto, že by to mělo být nějaké sci-fi, to ne). Nejlepší bude, když si o této knize udělá každý svůj vlastní obrázek. Recenzi naleznete zde.








12. Kniha od autora z žebříčku 100 nejoblíbenějších autorů - Třpytný dvůr

Autorka Richelle Mead patří k mým nejoblíbenějším spisovatelům. Všechny její knihy jsou úžasné, počínaje Vampýrskou akademií a Věkem X konče. V této knize jsou mladé dívky z chudých poměrů odváženy do nové rozvíjející se země za mořem, kde se pod vedením instruktorů a učitelů učí, jak být správnými dámami, jak vybraně chovat, jak se oblékat a společensky konverzovat na úrovni. Dívky, které se umístily s nejlepším hodnocením, měly vyhlídky na nejlepší sňatek. Kniha mi připomínala mix Selekce a americké reality show Bachelorette, ale i přesto se mi moc líbila a byla zajímavá.





13. Kniha poprvé vydaná v roce 2017 (nová kniha) - Kniha zrcadel

Kniha zrcadel mě zaujala, jak obálkou, tak anotací. Když jsem si v knihkupectví přečetla prvních pár řádků, bylo mi jasné, že si ji musím přečíst. Je to taková zvláštní kombinace detektivky a thrilleru, která je zabalená v pěkňoučkém obalu, co se tváří, jako že to je velice duchaplné... To by stačilo v kostce, recenzi si můžete přečíst zde.








14. Kniha od českého autora - OpRAWme se

Normálně knihy o jídle a stravování nečtu, ale naskytla se mi mimořádná nabídka spolupráce s e-shopem Megaknihy. Po přečtení anotace jsem si řekla, že by to mohlo být zajímavé. Co mě však utvrdilo na 100%, byla hodnocení čtenářů. Kniha vychází z dokumentu, který je zaměřen na enzymatickou stravu a její blahodárné účinky na lidské tělo. Více se můžete dočíst v mé recenzi zde.







15. Kniha se zvířetem v názvu - Jak poznat, že vaše kočka touží po vaší krvi

Co více k tomu napsat než to, že jsem tuto komiksovou knihu koupila tátovi k svátku a úplně dokonale se hodila pro toto téma? Navíc jako milovnice koček jsem se se spoustou věcí dokázala ztotožnit´.









16. Darovaná kniha - Dívka v ledu

Dívka v ledu je kriminálka od autora s velmi sympatickým jménem - Robert Bryndza (i když já bryndzu osobně nemusím). Sice nedosahuje takových kvalit jako moji oblíbení zástupci tohoto žánru, jako Larsson a Minier, ale četba je to taky dobrá. Více si můžete přečíst v recenzi zde.









17. Kniha, která má jednoslovný název - Siréna

Všichni jistě znáte sérii Selekce od Kiery Cass. Tato kniha s ní však nemá nic společného, stojí zcela samostatně. Je o třech dívkách, které slouží Oceánu - jako sirény lákají lodě a jejich pasažéry do hlubin mořské vody. Zajímavý nápad, ale zpracování jak pro náctileté. Recenzi si můžete přečíst zde.








18. Kniha s jménem v názvu - Ross Poldark - Návrat domů

Tato kniha vyšla v originále už v roce 1945 a byla zfilmována. Pár let dozadu byla převedena i do seriálové podoby a stala se tak mou závislostí - myslím ten seriál. Tři série jsem zhltla jakoby nic. Děj se odehrává ve druhé polovině 18. století v anglickém Cornwallu a sleduje osudy místní šlechty a jejich poddaných. Seriál byl super, na knihu jsem si musela zvykat. Čas v ní utíkal mnohem pomaleji než v seriálu. Tím chci říct, že první série kombinuje několik knih dohromady. Na novou sérii se moc těším, ale jestli budu čít i další knihy Poldarka, to se ještě uvidí.






19. Kniha pohádek - Hvězdy nad hlavou

Tuto kategorii jsem si opravdu ulehčila, co si budeme nalhávat, každý ví, že Měsíční kroniky nejsou pohádky. Ale já jsem si to odůvodnila tím, že každý díl ze série je založený na nějaké známé pohádce a stejně tak byly pojaté i povídky v této knize.









20. Kniha, jejíž první věta je otázkou - Popravčí

Tak a na toto téma mi seděla další kniha od mého milovaného Chrise Cartera. Jako všechny jeho knihy a tato překypovala napětím a já příběhy o detektivu Robertu Hunterovi prostě žeru. V tomto díle vrah přesně věděl, co jeho oběti nejvíc vyděsí k smrti a stejným způsobem je i zabil... Mohu jen doporučit.







Takže dle svého nejlepšího vědomí a svědomí jsem čtenářskou výzvu za rok 2017 splnila. Myslíte, že jsem moc podváděla? Časově jsem na tom byla jen tak tak, poslední knihu jsem doháněla ještě na Silvestra. A co vy? Také jste se zúčastnili výzvy? Zúčastníte se i letos? Já ještě nevím, ta témata mi letos přijdou nějaká těžší. Navíc nevím, kde budu hledat knihu s postavou, která se jmenuje Dominika... :D


Domča četbou povinná
Zdroj: Databázeknih.cz (obálky knih)

5 komentářů:

  1. Tak to klobouk dolů. Já tyto výzvy s tématy nevyhledávám, nějak mi to nesedí, držím se staré dobré Goodreads výzvy "na počet". Před Tebou smekám, a je paráda, žes to zvládla dohnat na Silvestra odpoledne :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky jsem se účastnila početní výzvy na Goodreads. Došla jsem na 49 knih. ;)

      Vymazat
  2. Gratuluji ke splnění, mě se povedlo zvládnout 15/20. Zato letošní bude oříšek :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Letos si nefandím, že bych měla splnit všech dvacet témat. :D

      Vymazat
  3. To je zvláštní. Zkoušela jsi to tam přidat znovu?

    OdpovědětVymazat