sobota 16. července 2016

Recenze: Dědička ohně


Název: Dědička ohně
Originální název: Hier of Fire
Rok vydání v ČR: 2016
Autor: Sarah J. Maas
Nakladatelství: CooBoo
Počet stran: 536


Po státnicích jsem se za odměnu konečně dostala k Dědičce ohně.  Jak se mi tedy líbila? Zjistíte v článku.


"Jsem dědičkou popela a ohně a neskloním se před nikým."

Na třetí díl ze série Skleněný trůn jsem se velmi těšila. Koupila jsem si ho krátce poté, co vyšel, ale k jeho přečtení jsem se dostala asi až po dvou měsících, respektive po státnicích. Na konci druhého dílu jsme se dozvěděli, že proslulá králova bojovnice, Celaena Sardothien, není jen chladnokrevnou vražedkyní, ale i dávno ztracenou a znovu nalezenou vílí princeznou, je totiž Aelin Ashryver Galathynius. Abych jí nekřivdila, Celaena není jen princezna, ale vlastně právoplatná královna Terassenu, kam se vydává, aby nalezla odpovědi na své otázky. Zde se setkává se statečným a nepřístupným Jeřábem, který ji pomáhá prozkoumat hranice jejích magických schopností a také ji cvičí v magickém boji. Mezitím v Adarlanu kapitán stráží, Chaol, nalézá neočekávaného spojence, který je ve skutečnosti Celaenin bratranec a obávaný generál, Aedion Ashryver. Ale nic a nikdo není tím, kým se na první pohled zdá být. A stejně tak je tomu i v tomto případě. Princ Dorian toho má taky hodně  na svých bedrech - krutého otce a nově nabyté magické schopnosti, které se musí naučit ovládat, aby se neprozradil.


"A pak... pak otřesu hvězdami."

Na Dědičce ohně vás okamžitě zarazí její tloušťka - má totiž přes 500 stran, což znamená o 100 více než oba předchozí díly. Kniha je zase plná napětí a musím říct, že se tam pořád něco děje od začátku až do konce. Trochu mi to připomínalo Eragona, respektive Eldesta, když byl v Ellesméře a také se cvičil v magii. Nicméně to nic nemění na tom, že Dědička ohně je ještě lepší než předchozí dva díly, opravdu je. Málokteré série neztrácejí s přibývajícími díly na kvalitě, ale tato bezpochyby patří mezi ty vyvolené. Jednou si celou sérii jistě přečtu znovu, vše hezky hned po sobě, abych měl čerstvě v hlavě veškeré souvislosti. A jak už to tak u této série je u mě zvykem, zase se mi zadní obálka líbí víc než ta přední. Když už mluvím o té obálce, tak musím říct, že ji tentokrát nakladatelství CooBoo nezvládlo moc kvalitně, jelikož se mi při čtení odlupovala ta oranžová vystouplá písmenka. Důkaz můžete vidět na následujícím obrázku - písmenko "I" už skoro vůbec není barevné. Nevím, jestli jsem třeba jen já měla knihu z nějaké "vadné várky"? Všechno je možné...
Celkově jsem z Dědičky ohně knihy unešená, velmi se mi líbila a určitě ji doporučuji všem k přečtení - celou tuto sérii, pokud jste ji ještě nečetli. Nebudete litovat.


Domča četbou povinná

8 komentářů:

  1. Super recenze! :) Doufám, že se ti bude stejně tak (nebo i více) líbit i 4. díl. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tys to už četla? No já věřím, že se mi to bude líbit určitě hrozně moc. :)

      Vymazat
  2. Pěkná recenze!
    Já se pořád nepustila do 1. dílu a to už to mám v knihovně přes půl roku.
    Měla bych s tím něco udělat. Mám pocit, že Dědička ohně má nejhezčí obálku. (no jo jsem úchyl na modrou :D)

    http://fandombeforebloodcz.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Obálka je to fakt pěkná, ale vždy se mi líbí ta zadní o něco více... :D

      Vymazat
  3. Líbí se mi všechny díly! V Dědičce jsem na 84. straně a baví mě hned od začátku. Souhlasím, kvalita s každým dílem stoupá.

    OdpovědětVymazat
  4. Dědičku mám v pořadníku. :D Nejspíš ji začnu číst už zítra, a fakt se na ni těším. Tuto sérii mám moc ráda. Jinak, chystáš se i na Dvůr trnů a růží od této autorky? Vychází už 8.8.! Krásný blog máš. :)

    xxx
    dream-little-dream.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji za pochvalu. :) Určitě si přečtu i tu novou sérii. Když se mi nějaký autor či autorka fakt líbí, jako například Richelle Mead, tak od nich čtu všechno, co vyjde. ;)

      Vymazat